Lazzaro feliz

Lazzaro feliz
Lazzaro feliz 895674629 large 715x1024 - Lazzaro feliz

Per a molts, una de les millors pel·lícules del 2018, Lazzaro feliz, ja la teniu disponible a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. La seva directora, la realitzadora italiana Alice Rohrwacher semblava cridada a fer història en el Festival de Cannes del passat 2018. En tota la història del festival, només una pel·lícula dirigida per una dona, El piano de Jane Champion, havia estat guardonada amb la Palma d’Or com a Millor Pel·lícula i tot apuntava que Lazzaro feliz aconseguiria el mateix guardó. Finalment, el film va haver de “conformar-se” amb el premi a Millor Guió, per a la mateixa Rohrwacher. Tot i això, les bones crítiques i la pluja de premis, com ara el Premi Especial del Jurat del Festival de Sitges, han acompanyat Lazzaro feliz des de la seva estrena.

El tercer llargmetratge d’Alice Rohrwacher, després de Corpo celeste (2011) i El país de les maravillas (2014), és un film que uneix el neorealisme màgic i la crítica social més punyent. En paraules de la directora i guionista, “volia fer servir les aventures d’en Lazzaro per explicar amb amor i humor la tragèdia que ha destrossat el meu país: la fi de la civilització rural, la migració fins als límits de la ciutat de milers de persones que no coneixien res de la modernitat i la seva incapacitat per sobreviure-hi“.

Lazzaro feliz, dividida en dues parts clarament diferenciades, està inspirada en uns fets reals que van tenir lloc als anys vuitanta del segle passat a Itàlia. Allà, una marquesa mantenia en règim quasi feudal un grup de camperols que treballaven les seves terres, aïllats del món real. De la mateixa manera, a Lazzaro feliz, la Marquesa Alfonsina de Luna manté apartats de la realitat el grup de pagesos que treballen per a ella, entre els quals hi ha en Lazzaro, un jove quasi angelical que pateix un doble abús: el de la marquesa i el de la resta de camperols que n’abusen, aprofitant-se de la seva bondat.

Fotograma Lazzaro Feliz 1024x576 - Lazzaro feliz

El jove Lazzaro, que viu a La Inviolata, fa amistat potser amb la persona que menys a veure té amb ell, el fill de la marquesa, el jove Tancredi. Amb ell, realitzarà un viatge des de la Itàlia rural fins a la urbana.

El film, que ho té tot, “missatge polític, univers propi i estètica perfecta” destaca per la interpretació del jove Adriano Tardiolo, en la seva primera experiència interpretativa.

L’actor Sergi López forma part dels intèrprets de la pel·lícula.

Lazzaro feliz

Funny Girl