García Lorca, el poeta que se sentia catòlic, comunista, anarquista, llibertari, tradicionalista i monàrquic, al mateix temps.

García Lorca, el poeta que se sentia catòlic, comunista, anarquista, llibertari, tradicionalista i monàrquic, al mateix temps.

Neix a Fuente Vaqueros, al juny de 1898 i morí entre Víznar i Alfacar a l’agost del 36. Poeta, dramaturg i prosista conegut també per la seva destresa en moltes altres arts.

Adscrit a l’anomenada generació del 27, és el poeta de major influència i popularitat de la literatura espanyola del segle XX. Com a dramaturg, se’l considera un dels cims del teatre espanyol del segle XX, juntament amb Valle-Inclán i Buero Vallejo.

Va morir executat després de la revolta militar de la Guerra Civil espanyola, per la seva afinitat amb el Front Popular i per ser obertament homosexual.

Fou la seva mare, Vicenta Lorca, mestra d’escola qui va fomentar el gust literari del seu fill i des dels 2 anys, ja mostrava la seva habilitat per aprendre cançons populars, i de ben petitet escenificava en miniatura oficis religiosos.

L’any 1915 comença a estudiar Folosofia i Lletres, i també Dret, a la Universitat de Granada i forma part de el Rinconcillo, centre de reunió dels artistes granadins on coneix a Manuel de Falla.

Entre l’any 1916 i 17 viatja per Espanya amb els seus companys, i coneix a Antonio Machado, fet que inspira el seu primer llibre Impresiones y paisajes .

Un anys després es trasllada a Madrid i s’instal.la a la Residencia de Estudiantes, coincidint amb nombrosos literats i intel·lectuals, i és aquí on comença a florir la seva activitat literària amb obres com El maleficio de la mariposa.

Al 1929 viatja a Nova York, plasmant aquesta experiència en Poeta en Nueva York, i dos anys després funda el grup teatral universitari La Barraca, para acostar el teatre al poble a través d’obres del Segle d’Or.

Un altre viatge a Buenos Aires en 1933 fa créixer més la seva popularitat amb l’estrena de Bodas de Sangre.

Quan torna un any després segueix publicant diverses obres com Yerma o La casa de Bernarda Alba fins que al 1936, de tornada a Granada és detingut i afusellat per les seves idees lliberals.


L’univers lorquià es defineix pel sistematisme: la poesia, el drama i la prosa s’alimenten d’obsessions com l’amor, el desig i l’esterilitat , així com de claus estilístiques constants. La varietat de formes i tonalitats mai atempta contra aquesta unitat, que té com a qüestió central la frustració.

Els símbols de la seva obra acorden amb el seu gust pels elements tradicionals ja que Lorca utilitza freqüentment símbols en la seva poesia
Els símbols centrals en l’obra de Lorca són:
-La lluna: és el símbol més freqüent en Lorca. La seva significació més freqüent és la de mort, però també pot simbolitzar l’erotisme, la fecunditat, l’esterilitat o la bellesa.
-L’aigua: quan corre, és símbol de vitalitat. Quan està estancada, representa la mort.
-La sang: representa la vida i, vessada, és la mort. Simbolitza també el fecund, el sexual.
-El cavall, i el seu genet: està molt present en tota la seva obra, portant sempre valors de mort, encara que també representa la vida i l’erotisme masculí.
-Les herbes: el seu valor dominant, encara que no únic, és el de ser símbols de la mort.
-Els metalls: també el seu valor dominant és la mort. Els metalls apareixen sota la forma d’armes blanques, que comporten sempre tragèdia.

I cal fer menció a l’ús de la metàfora com el procediment retòric central del seu estil, manejant a vegades metàfores molt arriscades on la distància entre el terme real i l’imaginari és considerable.
Lla seva poesia es caracteritza per una gran condensació expressiva i de continguts. I encara que Lorca assimila sense problemes les novetats literàries, la seva obra està plena d’elements tradicionals que, d’altra banda, demostren la seva immensa cultura literària. La música i els cants tradicionals són presències constants en la seva poesia.

Federico García Lorca portava Andalusia al seu cor, i a més estimava l’art i el teatre. Mostrava una gran intensitat en els seus escrits , plasmant així la seva forma de viure.
En l’actualitat García Lorca és el poeta espanyol més llegit de tots els temps.

Consulteu l’obra disponible a les Biblioteques de la ciutat, clicant aquí.

Spro_3