Records de guerra
Avui us presentem un recull d’entrevistes fetes a familiars de persones de Sitges, Ribes i Vilanova que varen viure, sofrir i patir episodis traumàtics durant la guerra civil. La seva autora ens diu que el seu objectiu és rescatar de l’oblit uns bocins de vida que poden contribuir a l’estudi de la nostra història local i comarcal. Es tracte de Records de guerra, d’Àngels Parés.
Escrit des de la memòria oral, Àngels Parès ha anat recollint -i contextualitzant amb el suport documental d’arxius i llibres- testimonis de la gent que va viure el període guerra o que té coneixement directe dels fets que narra. Ha escollit dotze episodis que abracen des de l’esclat de la República viscuda per l’alcalde de Sant Pere de Ribes, fins a l’exili i la mort als camps de concentració nazis o la repressió interior del franquisme, passant per les experiències al front i a la rereguarda.
Dotze relats colpidors perquè reflecteixen la duresa d’una guerra i les conseqüències posteriors, la repressió en el cas dels perdedors. El llibre recull testimonis de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges, en aquesta edició dotze, però en podrien ser molts més, que l’autora anuncia portarà en un segon volum.
Àngels Parés i Corretger (1957, Sitges) és llicenciada en Geografia i Història i Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Catedràtica d’ensenyament secundar, exerceix de professora en un institut de la comarca del Garraf.
Inicia els seus estudis i treballs de recerca sobre Sitges mentre estudia a la Facultat de Geografia i Història. També ha fet investigacions sobre les Arts i els seus representants comarcals. Els sues darrers temes d’investigació es centren en la República, la Guerra Civil i la immediata postguerra, i fruit d’això és el llibre que us presentem avui.
Àngels Parés té diverses publicacions que podreu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.