20 de Juny, Dia Mundial del Refugiat

coberta marwan

En motiu del dia mundial del refugiat avui us volem parlar de dos llibres molt especials. El primer és El Camí de Marwan, escrit per Patricia de Arias i il·lustrat per Laura Borràs, un àlbum que l’any passat va obtenir als Bologna Ragazzi Awards la Menció Especial en la categoria New Horizons , el trobareu publicat en català per l’editorial El Cep i la Nansa, dins la col·lecció Tresors.

Marwan és el protagonista d’aquesta història i de la història de tantes persones refugiades que han de deixar la seva terra, a contracor i fugint d’una guerra. El text, està escrit d’una forma poètica, dotat d’una musicalitat suau, melangiosa però marcada per l’esperança d’arribar a un lloc millor i algun dia poder tornar a casa. L’acompanyen unes il·lustracions que fan que la narració encara agafi més força. Són bellíssimes, hi predominen els colors càlids i estan fetes utilitzant aquarel·les i tinta.

En aquesta, veiem al Marwan, empitit, amb una bossa que pesa molt a l’esquena, caminant, creuant un desert que sembla no acabar-se mai.

desert

Camino… i no sé quan arribaré, no sé on arribaré. Carrego una bossa pesada.

En Marwan camina sense mirar enrera, i durant les nits sommia amb la seva mare, que li recorda que segueixi endavant, carregat de coratge i de memòria. La il·lustradora ha representat la mare del Marwan amb una lluna riallera de llarga cabellera negra.

lluna mare

Sovint, en la nit freda, la crido en somnis. Ella ve i m’acotxa amb els seus cabells negres i les mans de farina.

Tot i adreçar-se a un públic infantil, aquest és un àlbum, amb diferents lectures, que el podran gaudir petits i grans. El trobareu en exposició com a novetat d’aquesta setmana a la sala infantil, a partir de la propera us el podreu emportar amb préstec, al igual que la segona proposta que us fem a continuació.

sinfronteras

De la mà de la il·lustradora barcelonina Imapla i publicat per l’editorial Libros del Zorro Rojo ens arriba “Sinfronteras“. Es tracta d’un llibre-joc, en forma de quadern, en el que l’autora ha escollit les banderes de 45 països dels cinc continents i les ha dividit horitzontalment amb l’objectiu de fer les combinacions més inversemblants per a lectors de 0 a 100 anys, amb ganes de jugar i d’explorar. Es poden arribar a fer més de 2.000 combinacions, inventar-se noms de països i noves banderes, de manera que la diversitat es converteix en aliada de la creativitat i sorgeixen noms com COSTA-GUAI, ALE-GRÍA, MEXI-UNIDOS o BOLI-CIA. Aquest és un llibre que, de retruc, també ens convida a reflexionar sobre la possibilitat de crear un nou ordre mundial sense fronteres i sense límits a la imaginació.

Llibres

Biblioteca Joan Oliva i Milà

Pilar Galve Piñana