Alejandro Palomas, guanyador del Premi Nadal

15152789574298

L’escriptor Alejandro Palomas ha guanyat la 74a edició del Premi Nadal amb la novel·la Un amor, on Palomas rescata els personatges de dues de les seves novel·les anteriors, Una mare (Columna, 2015) i Un gos (Columna, 2016).

La novel·la guanyadora del Nadal, orbita al voltant d’una celebració: el casament de la filla mitjana, l’Emma.

Al llibre, una funesta coincidència el dia abans del casament caurà com una bomba en el nucli domèstic i farà emergir els sentiments més viscerals dels membres de la família. Aquest fet sacsejarà la realitat dels protagonistes, sobretot de l’Amàlia.

Amb més de 70 anys, la matriarca tornarà a demostrar que és capaç de qualsevol cosa per assegurar la felicitat dels seus fills. El relat és un cant a l’amor familiar incondicional a través de l’humor i les sorpreses.

A Una mare, que narra les hores anteriors i posteriors a la nit de Nadal a Barcelona, Amalia tenia 65 anys, estava divorciada i reunia als seus tres fills, germà i cònjuges a sopar amb el desig de “que tot surti bé” però algú obria la caixa dels trons.

Amalia també apareixia a la novel·la Un gos, centrada en l’R, personatge basat en Rulfo, el gos de Palomas, que feia que es desencadenessin tots els llaços que embolicaven a Fer, el narrador, i a les seves germanes Emma i Silvia.

Una mare 9788423350223

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) és Llicenciat en filologia anglesa per la Universitat de Barcelona i màster en Poesia al New College de San Francisco. És traductor literari, professor en tallers d’escriptura creativa, col·laborador en diferents mitjans de comunicació i autor de novel·les amb la temàtica comú dels problemes d’incomunicació i dificultats familiars.

Va debutar el 2002 amb El tiempo del corazón (Siruela). També ha publicat  El alma del mundo, El cel que ens queda i Aunque no haya nadie, entre d’altres. Així mateix, ha traduït autors com John Harding, Jeanette Winterson i Nancy Bilyeau.

Autor d’una quinzena de novel·les, Palomas va situar-se a primera línia literària amb la publicació de la novel·la juvenil Un fill  –desvinculada d’Una mare  i Un gos–, amb la qual va guanyar el premi Joaquim Ruyra el 2014 i el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil el 2016.

El Premi Nadal està dotat amb 18.000 euros i la publicació de la novel·la al febrer per part de Destino. El guardó, que es dóna des del 1944, va distingir en la primera edició l’escriptora Carmen Laforet per Nada. Al llarg de la seva història ha reconegut escriptors com Ana María Matute (1959), Juan José Millás (1990) , Rosa Regàs (1994), Lorenzo Silva (2000) i Maruja Torres (2009).

Trobareu les obres d’Alejandro Palomas a les Biblioteques de Vilanova: Alejandro Palomas

Súper 8