Un troç increible d’aquest món

Els protagonistes de l’obraL’actor Juan Diego Botto és el protagonista principal en l’obra escrita per ell mateix anomenada Un trozo increible de este mundo, i que es pot veure al Teatre Lliure de Montjuïc durant aquest mes. Es tracta, en realitat, de diferents peces breus basades en experiències reals, on s’aborda l’exili i la xenofòbia, i cada peça s’acosta amb un títol cadascuna: Arquimedes, Locutori, Carta al fill, Turquito, El privilegi de ser gos.

En Arquimedes , un agent de duanes explica, de forma aparentment científica , per què els països occidentals no haurien deixar entrar a persones sense papers. És clar, un discurs hipòcrita, que apel·la a l’ordre, i que parla de la societat com un ecosistema que es regula a si mateixa per no caure en el caos. La segona part, Locutori , comença quan un immigrant intenta parlar per telèfon amb la seva dona però les cabines estan plenes de gent cridant, i amb un seguit de malentesos , el text flueix a la perfecció . El problema de la incomunicació i de la solitud de l’exiliat es mostra, amb habilitat, a través d’una conversa entretallada.

Un trozo increible de este mundoA Carta al fill , Botto descansa per deixar pas a Astrid Jones, que explica la història d’una dona subsahariana que és testimoni de com la seva companya en un Centre d’Internament d’Estrangers mor per desatenció. En aquesta part la proposta de l’autor té més sentit que mai, i es fa ressò d’una realitat massa amagada, la contextualitza, i l’ofereix al públic en forma de denúncia.
La quarta part s’anomena Turquito, el monòleg d’un activista durant la darrera dictadura argentina, que, per sobreviure ,intenta justificar que, entre tortura i tortura, ha anat cedint per esdevenir un delator d’alguns dels seus companys. Per acabar encara caldrà guardar forces per poder interpretar en tot els seu abast la darrera peça anomenada El privilegio de ser perro.

Juan Luís Botto ha participat en pel·lícules de gran èxit en el món del cinema, com Martín Hache, del director Adolfo Aristarain, Silencio roto, de Montxo Armendáriz, Plenilunio, d’Imanol Uribe, Asfalto, de Daniel Calparsoro, Vete de mi, de Víctor García León, entre moltes altres. També ha estat protagonista de diversos treballs a l’estranger, com The Dancer Upstairs, dirigida per John Malkovich i protagonitzada per Javier Bardem, o Bordertown, de Gregory Nava, protagonitzada per Jennifer López.

La desigualdad late detrás de la immigración

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello