Amb música ho escoltaries potser millor: Espriu i la música

Any Espriu

Dins de les diferents accions que s’estan desenvolupant en el marc de l’Any Espriu: 1913 – 2013, n’hi ha un bon grapat que tenen una estreta relació amb el món de la música i, fonamentalment, amb algunes de les interpretacions que s’han fet dels textos de l’escriptor al llarg del temps. Volem aprofitar aquesta notícia per fer-ne un breu repàs i posar a disposició dels usuaris els diferents treballs que s’han enregistrat i també per informar de les diferents iniciatives que s’han realitzat durant aquest any en relació amb la música.

En aquest sentit és important destacar la col·laboració de la revista Enderrock que va dedicar el seu número de juliol a Salvador Espriu i, especialment, a les interpretacions que ha fet al llarg del temps el cantautor Raimon, doncs va ser el primer a musicar els poemes d’Espriu en clau moderna amb la “Cançó del capvespre” de 1963, arribant en l’actualitat als 22 poemes adaptats.
El cantant de Xàtiva va popularitzar l’obra del poeta fent que alguns dels seus versos, recollits en el clàssic Cançons de la roda del temps, esdevinguessin himnes.

Al voltant de la figura de Salvador Espriu es publiquen al llarg d’aquest 2013 diversos treballs discogràfics entre els quals volem destacar el doble CD Espriu: amb música potser ho escoltaries millorEspriu: amb música ho escoltaries potser millor: el primer disc es troba la producció de nous temes a càrrec del guitarrista Toni Xuclà i amb interpretacions d’artistes com Dolo Beltran, Lídia Guevara, Núria Tamayo o Gemma Humet; el segon disc conté un bon nombre de poemes d’Espriu musicats i cantats per noms de diversos al llarg del temps, com Ovidi Montllor o Ramon Muntaner.
També trobem altres iniciatives com el recopilatori produït per la revista Enderrock, Celebració de la Roda del temps, el treball realitzat per Dídac Rocher i que, sota el títol d’El minotaure i Teseu, realitza una nova interpretació a l’obra poètica d’Espriu, o l’enregistrament Arran sempre de terra, que combina el recital de poemes amb composicions de Marcel Casellas i Laia Carreras.

Pel que fa a activitats, a banda del Concert del Centenari que es va celebrar al juliol i del qual ja us varem parlar en aquest blog, també trobem el cicle de concerts organitzat pel restaurant 7 Portes entre els mesos de setembre i novembre i que inclou actuacions de Maria del Mar Bonet (14 de setembre), Rosa Novell (5 d’octubre), Toni Xuclà i Gemma Humet (9 d’octubre), Toti Soler i Joan Massotkleiner (19 d’octubre) i Miquel Àngel Pasqual (30 de novembre). Un altre proposta és l’espectacle OrbistEspriu, a càrrec del grup VerdCel que inspirà el seu darrer treball Petjades (2010) en cançons de Raimon.

La cloenda pensada per aquest Any Espriu es realitzarà el 2 de desembre al Palau de la Música amb l’espectacle Geografia Espriu, ideat, compost i dirigit per Enric Palomar, del Taller de músics, amb la participació d’un gran nombre de músics.

A les Biblioteques Municipals de VNG podeu trobar alguns dels treballs als que ens hem referit en aquesta notícia i que us relacionem a continuació:

Us deixem amb l’enllaç Salvador Espriu: poemes amb la veu del poeta, un document molt interessant per conèixer l’obra de l’escriptor.

Esperem que us agradi!

Spro_3