Un segle de l’Institut de Teatre

Actors catalans a l’Instut de TeatreFa un segle es va fundar l’Institut del Teatre i aquest any es commemora el seu centenari amb un ampli programa d’exposicions, xerrades i simposis que va començar el passat 4 de febrer coincidint amb la data en que cent anys abans Adrià Gual (1872-1943) va impartir la primera lliçó de la llavors Escola Catalana d’Art Dramàtic, el germen de l’actual Institut del Teatre.

Adrià Gual és el fundador de l’Institut de Teatre, es va iniciar en la pintura però ràpidament es decanta per les arts dramàtiques. La influència del simbolisme francès i, especialment, de l’escriptor belga Maurice Maeterlinck marcaria la seva primera etapa d’autor teatral. La poca acceptació d’aquest teatre l’allunya cada vegada més de l’estètica decadent de finals del segle XIX. Encara que la presència d’elements simbolistes continuen en algunes de les seves obres, progressivament el seu teatre adquireix un to més realista.

El seu primer gran èxit arriba amb Misteri de dolor, a l’any 1904, que va ser considerada per ell mateix com un drama de món. Posteriorment vindrien obres molt recordades com La fi de Tomàs Reynald (1905) o Els pobres menestrals (1906). A més de drames naturalistes i socials, el teatre d’Adrià Gual seguint la tendència europea, també va abraçar un gènere teatral d’enorme èxit en aquella època com era la comèdia, i ho va fer a l’any 1926 a través d’obres com La família de l’Alerquí o La mentidera. Gual també va crear i dirigir ​​la companyia del Teatre Íntim (1898-1927) amb l’objectiu de modernitzar el teatre català. Més endavant, per encàrrec de la Mancomunitat, funda l’Escola Catalana d’Art Dramàtic (1913-1934).

L’institut del TeatreL’Institut de Teatre és un centre superior de formació, investigació i difusió de les arts escèniques creat l’any 1913. El conjunt de totes aquestes activitats el configuren com a una de les institucions escèniques amb més dinamisme i potencial d’Europa amb les seves escoles: l’Escola Superior d’Art Dramàtic i el Conservatori Superior de Dansa; l’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic i Conservatori Professional de Dansa, i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle.

Els actes del centenari de l’Institut del Teatre, dels quals és comissionat l’escriptor i exdirector de la institució Jordi Coca, han començat amb la inauguració a la seu de l’Institut d’una petita exposició itinerant, Adrià Gual, l’escenògraf de la modernitat, que recorrerà diversos municipis catalans.

2013: Programa d’actes del Centenari.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello