Racons del Montseny amb aigua. Oscar Farrerons Vidal

Racons del Montseny amb aigua. Oscar Farrerons Vidal

A l’estiu volem fresqueta! I com s’aconsegueix? Amb un dels béns més preuats que tenim: l’aigua!

Una de les novetats que la biblioteca t’ofereix és aquest llibre d’Oscar Farrerons Vidal, ‘Racons del Montseny amb aigua’.

El Montseny és una reserva de la biosfera que forma part de la xarxa mundial de la UNESCO des de l’any 1978. El Parc Natural del Montseny abraça municipis de les comarques del Vallès Oriental, Osona i la Selva, entre les províncies de Girona i Barcelona.

L’aigua és l’element més significatiu d’aquesta zona. La xarxa hidrogràfica variada en orientacions i desnivells, les fonts, els sots i les torrenteres li han aportat el seu tret més distintiu.

El Montseny és una muntanya de mitjana altura, cosa que permet poder-hi fer caminades de poques hores. Com que és una destinació molt propera a zones molt poblades hi ha el perill de la massificació. És per això que és molt important vetllar pels llocs que es visiten i intentar deixar-los igual o millor del que s’han trobat.

En aquest llibre trobaràs diferents rutes on es compten els metres de camí, les pujades i les baixades… En cada itinerari es fa esment de les fonts, mines, gorgs, rescloses, etc.

Els 24 racons amb aigua que et descriu l’autor són, entre d’altres:

1. Pous de neu i glaç: Les roques de Glaç

2. Aiguamolls: El gorg del Perxistor i els aiguamolls de les Llobateres

3. Els romans al Montseny: La Doma i la font del Pou Calent

4. Ocupació humana del Montseny: Fonst antigues d’Aiguafreda

5. Centres turístics montsenyencs: La vall de Santa Fe del Montseny

6. Llegendes d’aigua: Llegendes i fonts de Viladrau

Montseny-crop7. Aigües de dèbil mineralització: La vall de l’Avencó
Les fonts del Monseny són de poca mineralització, en general, lleugerament vicarbonatades i càlciques. Les fonts de la riera de l’Avencó han estat sempre molt freqüentades, en destaquen: la del Pi Gros, la del Vern, la del Pèl de Gat i la d’en Vinyes. Són aigües de molt bona qualitat.

8. Ermites, llocs sagrats lligats a la presència d’aigua: Sant Martí del Montseny i Sant Cristòfol de la Castanya

9. Paisatge, aigua i salut: Arbúcies, vila jardí del Montseny

10. Les fontades del Monseny: Les fonts de Campins

11. Les carboneres: El sot de l’Infern

24. Els gorgs: El gorg Negre de Viladrau
Els gorgs són llocs on l’aigua de les torrenteres hi queda lleugerament embassada, sovint, després de bells saltants d’aigua, en els trams alts dels sots.

Oscar Farrerons Vidal és excursionista, estudiós del Montseny i fundador del grup Amics de les Fonts de Viladrau. És un expert de la zona, per tant, tota la informació que s’exposa és de primera mà.

Consell de l’autor: llegir-se la bibliografia que apareix en el llibre, ja que t’ajudarà a conèixer millor els camins que s’hi descriuen.

montseny1

Bones caminades refrescants!

Llibres

El llibre a les biblioteques VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch