La Caputxeta Vermella i Els tres porquets, segons Roald Dahl.
Que la Caputxeta Vermella col·leccionava abrics de pell de llop? I que el llop ferotge pretenia fer volar pels aires amb dinamita la casa dels tres porquets?
No us espanteu…Roald Dahl ens proposa divertides i sorprenents versions dels contes clàssics a Versos perversos, on escriu una col·lecció de poemes publicada l’any 1982, on parodia els contes folklòrics tradicionals en vers i on reinterpreta coneguts contes de fades presentant finals sorprenents en lloc del tradicional “i van ser feliços per sempre més”.
És el llibre infantil més curt que va escriure i probablement el més còmic. El recull de poemes és il·lustrat per Quentin Blake.
Roald Dahl fou un novel·lista, escriptor de contes i guionista gal·lès d’ascendència noruega, famós com a escriptor per a nens i adults. Entre els seus llibres més populars hi ha Charlie i la fàbrica de xocolata, James i el préssec gegant, Matilda, Les bruixes i Històries imprevistes.
La Caputxeta Vermella és un conte popular europeu del qual existeixen nombroses variants, i tot i ser considerat un conte infantil, conté elements referents a la violència, el sexe i el canibalisme.
La història se centra en el contrast entre el món lluminós i segur del poble il’obscur del bosc, una antítesi típicament medieval.
Però en la versió de Roald Dahl, el llop entra a la casa de l’àvia i la devora abans de posar-se la seva roba per tal de menjar-se tot seguit la caputxeta.
Tanmateix, la Caputxeta no s’enfada, i tranquil·lament treu una pistola de les seves calces i dispara el llop obtenint un abric de pell de llop. Sorprenent ?
Els tres porquets és un conte tradicional del segle XIX que conté un enemic arquetípic, el llop del bosc, que apareix en altres històries com La Caputxeta Vermella. Representa el monstre per antonomàsia al folklore europeu.
També és usual en aquests relats els tres germans, un diferenciant-se de la resta per les seves habilitats, i en aquest cas s’exalta el treball, com a moltes faules també protagonitzades per animals, com a La Cigala i la Formiga, d’Isop i l’enginy, un tret típic dels dels contes populars. El germà petit es mostra generós, rescatant els altres porquets, per reforçar el missatge de valors dirigit al públic infantil.
Poca coincidència amb la versió de Dahl, on el llop de bufa i enderroca les cases de palla i pals, devorant els primers dos porcs. La tercera casa de maons és massa forta, així que el llop decideix tornar aquell vespre amb dinamita. El tercer porc té altres plans, tanmateix, i demana a la Caputxeta que vagi a ocupar-se del llop i gràcies a haver estat sempre franctiradora, la Caputxeta Vermella obté un segon abric de pell de llop i una maleta de pell de porc. Trencador?
Si voleu saber quins documents d’aquest autor tenim a les biblioteques de la ciutat, cliqueu el següent enllaç.