Òscar 2019. Millor Actor

Seguim amb el repàs per les principals candidatures als Òscar. Els cinc intèrprets aspirants en la categoria a MILLOR ACTOR són:

L’actor britànic Christian Bale és un dels ferms candidats a guanyar l’Òscar a Millor Actor d’enguany, per la seva participació a la pel·lícula El vicio del poder. Com ja ens té acostumats, la seva fesomia és pràcticament irreconeixible en el paper del vicepresident Dick Cheney. christian_baleEl film biogràfic aborda la figura del que, per a molts, ha estat el vicepresident amb més poder de tota la història dels Estats Units. A l’ombra de la figura del president George W. Bush, que a la pel·lícula interpreta Sam Rockwell, Dick Cheney va exercir una enorme influència sobre les decisions polítiques del president Bush i se’l considera un dels màxims impulsors de la guerra d’Irak.

La carrera cinematogràfica de Christian Bale és llarga i plena d’èxits. El seu debut, amb només 13 anys i de la mà d’Steven Spielberg a El imperio del sol, va ser un presagi de tot el que vindria després. Alguns dels títols en què ha participat són: American psyco, El maquinista, The fighter i La gran estafa americana. I sense oblidar que ha interpretat, potser, el millor Batman de la història a les ordres del director Christopher Nolan: Batman begins, El caballero oscuro i El caballero oscuro: la leyenda renace.

Pel seu paper a El vicio del poder ja ha aconseguit el Globus d’Or.

 

El nord-americà Bradley Cooper és el segon dels nominats a la millor interpretació masculina, en aquest cas pel seu paper en el remake de Ha nacido una estrella. Bradley CooperEn aquest film, Cooper debuta en la direcció tot i que no ha aconseguit aspirar a l’estatueta en aquesta categoria. No obstant això, la pel·lícula opta a 8 Òscar, entre les quals hi ha les interpretacions del mateix Cooper i de la seva parella en la ficció, Lady Gaga.

Jackson Maine, personatge de Bradley Cooper a Ha nacido una estrella, és un famós cantant de country en hores baixes que decideix ajudar una jove aspirant a cantant. El declivi en la seva carrera musical serà inversament proporcional a l’ascens de la jove promesa.

Molts vam conèixer Bradley Cooper per la seva participació en l’esbojarrada comèdia Resacón en las Vegas i les seves posteriors seqüèles. A partir de llavors, però, ha participat en films com ara El francotirador i El lado bueno de las cosas, treballs pels quals també va estar nominat a l’Òscar. Darrerament, ha participat a Mula, el darrer treball com a diretor de l’incombustible Clint Eastwood, encara per estrenar al nostre país.

 

Willem DafoeUn pes pesant com a Willem Dafoe opta al que podria ser el seu primer Òscar per la interpretació de Vincent Van Gogh a Van Gogh, a las puertas de la eternidad.

El biopic, que suposa el retorn després d’una llarga temporada del realitzador Julian Schnabel, es centra en els anys que el pintor va passar a Arles i a Auvers-sur-Oise. L’artista fugia del rebombori de París i, en aquesta època, va crear bona part de les obres d’art que, anys després, el farien un artista universal.

Oscar Isacc interpreta Paul Gauguin i Rupert Friend, Theo, el germà de l’artista.

La nominació de Willem Dafoe, que ha format part de títols indiscutibles de la cinematografia com ara Platoon, La última tentación de Cristo o Arde Mississippi, és l’única a què opta la pel·lícula.

 

El més jove dels aspirants a l’Òscar a Millor Actor és el nord-americà de pares egipcis Rami Malek. Un altre rol biogràfic, el de l’estrella del rock Freddy Mercury a Bohemian Rhapsody, pot enlairar la carrera cinematogràfica d’aquest poc conegut actor.

rami_malekLa seva recreació de la figura del músic Freddy Mercury ja li ha fet guanyar, fins al moment, el Globus d’Or a Millor Actor de Drama. No obstant, els seus companys en la carrera cap a l’Òscar no li posaran gaire fàcil.

Bohemian Rhapsody, biopic musical a major glòria del grup Queen i del seu vocalista i ànima de la formació, Freddy Mercury, no ha estat exempta de crítiques, per haver passat de puntetes per alguns episodis de la biografia del cantant nascut a Zanzíbar i per haver-ne eludit uns altres. Tot i això, l’èxit de públic ha estat un fet des de la seva estrena.

Rami Malek no era, fins ara, un actor gaire conegut pel gran públic. Tenia, però, una incipient carrera darrere en el cinema i, especialment, en televisió. Ha participat a films com ara The Master i Buster’s Mal Heart, A televisió, ha participat en la sèrie The Pacific i ha protagonitzat Mr. Robot.

 

Tanca la llista de candidats a la daurada estatueta un altre pes pesant de la indústria cinematogràfica. Viggo Mortensen opta, una altra vegada, a l’Òscar per la seva participació a Green Book, una road movie basada en una història real.

The Variety Shutterstock Sundance Portrait Studio, Park City, Utah - 24 Jan 2016Viggo Mortensen interpreta un rude i poc ortodoxe Anthony Vallelonga, àlies Tony Lip, a primers de la dècada dels anys 60 del segle passat. Tony és contractat per fer de xofer i guardaespatlles de Don Shirley, un pianista de jazz afroamericà que l’any 1962 va fer una gira pel sud dels Estats Units. Com que la segregació racial imperava pels estats del sud, Tony haurà de vetllar per la seguretat de l’intèrpret i, entre d’altres coses, haurà de seguir “el llibre verd”: un recull d’allotjaments en què s’acceptaven afroamericans. L’actor Mahershala Ali interpreta el músic Don Shirley i opta a l’Òscar a Millor Actor Secundari, guardó que ja va aconseguir el 2016 per Moonlight.

Viggo Mortensen va debutar, ara fa més de trenta anys, amb un petit paper a la recordada Único testigo. D’aleshores ençà, el currículum de l’actor acumula títols com ara: Promesas del este, Alatriste, Appaloosa, La carretera i Captain Fantastic. I serà, per sempre més, l’Aragorn de la trilogia de El señor de los anillos.

El proper 24 de febrer, l’actor, escriptor i músic nord-americà d’origen danès pot aconseguir el seu primer Òscar.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl