La importància del patrimoni cultural en una novel·la: L’enigma Perucho
Avui us volem recomanar una novel.la juvenil que és també un homenatge a un mestre de la literatura catalana contemporània: Joan Perucho.
L’enigma Perucho, escrita pel Jordi Cervera i publicada per l’editorial Bambú, és una novel.la d’aventures i ciència ficció que ens transporta a un món post-apocalíptic i ens parla sobre la importància de la conservació del patrimoni cultural. Europa ha quedat arrasada amb un virus desenvolupat en uns laboratoris turcs que es propaga amb molta facilitat i es mor quan ja no té més cossos en els que alimentar-se. Un nou imperi Otomà (2053), sota les ordres del sultà Mehmed IX, situa el centre del món a Istambul i a les terres bàrbares només hi viuen grupets insurgents sense cap possibilitat real de desestabilitzar el nou imperi. La vida a la cort, però, és molt monòtona i el sultà s’avorreix, així que sorgeix una moda que a poc a poc es converteix en un referent i amb una llei recollida fins i tot a la mateixa constitució otomana: qui posseeixi la biblioteca més gran i més valuosa serà el nou sultà, i a la vegada, els llibres de cuina són (sorprenentment) els més valorats. Per aconseguir reunir la millor i la col·lecció més gran, el sultà farà servir mercenaris i caçadors de llibres; l’Alfred Muntaner, fill d’un enquadernador barceloní de prestigi es converteix en el caçador de llibres preferit del sultà i la seva nova missió consisteix en rescatar d’una Barcelona post-apocalíptica un llibre d’un valor incalculable, per fer-ho rastregen fins a l’últim vestigi de la ciutat: la Sagrada Família, l’Ajuntament, la Biblioteca de Catalunya… Passa però que el Sultà no és l’únic que busca llibres entre les runes i que no tots els caçadors de llibres són simples mercenaris. I mentre tot això succeeix, Perucho, rememora trobant-se a les portes de la mort, la seva passió pels llibres i per enriquir la seva sumptuosa biblioteca personal.
El Jordi Cervera, que coneixia i admirava a Joan Perucho ha volgut difondre la figura d’aquest autor entre el públic més jove, fer-li un homenatge i mostrar-ne la faceta més bibliòfila, i ho ha aconseguit, a la vegada que també ha fet una novel.la rocambolesca i original, sobre el llegat cultural dels pobles. Podreu trobar altres obres del Jordi Cervera a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú, clicant aquí.
Si teniu curiositat per conèixer l’univers de Joan Perucho no us perdeu el següent vídeo del programa Tria33, el periodista Julià Guillamón us farà de guia:
Joan Perucho, segons Julià Guillamón
Ens acomiadem aquí, però no sense abans dir-vos que a la biblioteca trobareu exposades, i preparades per endur-vos en préstec, algunes de les obres d’aquest prolífic poeta, novel.lista, gastrònom, crític d’art i bibliòfil que tant ha fascinat al Jordi Cervera i que figura entre els sis únics escriptors en català del segle XX escollits per Harold Bloom en el seu famós assaig El Cànon Occidental, amb l’obra Les històries naturals.