Dones de còmic

IMG_20180307_191634_679

Continuem el nostre recorregut per visibilitzar les dones al món de la cultura i avui li toca a les dones al món de les autores de còmics.

La Biblioteca Armand Cardona té una especialització en còmics, la #còmicteca i dintre d’ella dediquem un racó especial als còmics fets per dones, tant dibuixants com guionistes i durant el mes de març intentem donar màxima difusió a aquest col·lectiu.

Amb motiu de la celebració del 8M i de la vaga feminista convocada per aquest dia, moltes autores de còmics i il·lustradores espanyoles han fet pancartes per donar suport a la convocatòria.

Al vestíbul de la Biblioteca trobareu una exposició amb una selecció de fons d’autores de còmics i també un bon grapat de novetats, tot adornat amb les il·lustracions d’aquestes autores.

9788426403520Las cosas del querer de Flavita Banana. Un còmic que no solament ens parla d’aquells assumptes que tenen a veure amb amors de tot tipus, també s’ocupa dels desitjos que tota dona alberga en el seu interior i d’aquelles necessitats -pròpies o alienes, naturals o imposades- que sovint desitjaríem no haver de satisfer.

En un llibre que mostra sinceritat sense embuts i incisives guspires d’intel·ligència, Flavita Banana riu dels tòpics i posa en qüestió algunes de les idees que tenen i tenim de nosaltres mateixes.

 

poncho-fue-otero-sole-D_NQ_NP_602118-MLA26906675634_022018-FPoncho fue de Sole Otero. Lu i Santi es coneixen per un amic comú. Se citen, s’entenen, riuen, es besen i passen a complementar-se. Comencen a compartir, fan plans de futur, tenen bon sexe i cadascun sembla comprendre les necessitats de l’altre.

Però el temps passa i emergeixen les diferències i les discussions es fan freqüents. Poncho fue és el relat detallat d’una relació sentimental fundada en la manipulació psicològica. Una història d’amor intensa i per moments terrible de la qual ningú sortirà sent el mateix.

 

9788416507641

Valerosas de Penelope Bagieu. Des de científiques, actrius o activistes, aquestes dones són valeroses, atrevides, decidides i van lluitar per aconseguir els seus somnis i tirar endavant en els seus respectius períodes històrics.

Moltes d’elles van fer saltar per l’aire els prejudicis socials i ens van demostrar que tirar-li valor i perseverança no és cosa solament d’homes. Al principi, Valerosas va ser publicat en línia a la pàgina de l’important periòdic francès Le Monde.

 

9788416542857_HQLa levedad de Catherine Meurisse. El dia 7 de gener de 2015, l’alarma del despertador de la dibuixant Catherine Meurisse no va sonar, fent que arribés tard a la reunió de l’equip de dissenyadors de la revista Charlie Hebdo.

Aquest descuit li va salvar la vida, però no la va lliurar, com a la resta dels supervivents del fatídic atemptat contra la seu de la publicació, d’afrontar la violència d’un terrible succés que la va deixar amics, mestres, mentors i, de pas, sense innocència.

 

978841654443Finalment us volem recomanar el llibre Wonder Woman, el feminismo cómo superpoder d’Elisa McCausland. Wonder Woman, creada el 1941 per William Moulton Marston, és un dels personatges de còmic més cèlebres de tots els temps.

Però, a més, representa com cap altre els superpoders d’un feminisme que s’alça des del mateix territori de la cultura popular i els seus codis.

Aquest llibre fa justícia a aquests dos aspectes de l’amazona —que resulten indissociables— a través d’un relat que ens porta per les seves successives etapes, o vides, com a criatura de ficció, així com les seves sinergies i entrecreuaments amb les dones activistes dels segles XX i XXI.

Us deixem amb el vídeo de la presentació del llibre a la Llibreria Gigamesh de Barcelona amb Natacha Bustos, Carla Berrocal, autores de còmic i dibuixants de la coberta del llibre, i Antoni Guiral, expert en còmics

Súper 8