El truc, Emanuel Bergmann

El truc és la primera novel·la d’Emanuel Begmann, un guionista alemany que viu als Estats Units i que, actualment, treballa com a professor d’alemany, traductor i articulista. El truc és una història trista, però no hi falta l’humor. eltruc_portadaUna tragicomèdia en tota regla, que tot i descriure fets commomedors i tristos, no la podrem deixar de llegir sense un somriure als llavis. I és que Emanuel Bergmann reivindica l’humor en la literatura amb una condició: riure’s del criminal, però mai de la víctima. No és d’estranyar, ja que l’humor sempre va estar present a la família de Bergmann, de jueus alemanys, que la van fer servir com a element de supervivència, explicant per exemple acudits de Göering i de Himmler.

La història d’El truc està dividida en dues èpoques, la Praga de 1934 i Los Angeles de 2007, fet que l’autor justifica per la seva pròpia condició d’immigrant alemany als Estats Units, que el fa sentir com a estranger a Amèrica i com a jueu a Alemanya.

Són dos els protagonistes del llibre: un vell que ja no creu en res i un nen que encara creu en tot. El primer és en Mosche Goldenhirsch, fill d’un rabí vidu, més pobre que una rata. De ben jovenet, en Mosche s’escapa amb un circ i, amb els anys, acaba convertint-se en el Gran Zabbatini, un mag molt famós. Supervivent d’un camp de concentració nazi gràcies als seus trucs, després d’una dolorosa història d’amor, el Gran Zabbatini acabarà recalant als Estats Units, país en què triomfarà com a il·lusionista.

El segon dels protagonistes és Max Cohn, un noiet nord-americà de 10 anys, que viu a Los Àngeles i que està passant una època de molta angoixa ja que els seus pares són a punt de divorciar-se. Un dia, troba un vell disc del seu pare en què el Gran Zabbatini assegura conèixer l’encanteri per a l’amor etern. Així que amb l’ajut de la seva àvia, també supervivent dels nazis, iniciarà la recerca del Gran Zabbatini a qui troba en un asil.

Humor i tendresa en una història fàcil de llegir, amb capítols en què l’autor alterna les històries d’en Mosche i en Max fins a fer-les confluir, que de ben segur agradarà a tots aquells que va gaudir amb El noi del pijama de ratlles i amb La vida es bella.

Ja podeu reservar El truc a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

Llibres

  • El truc
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl