Mecanoscrit del Segon Origen. Manuel de Pedrolo. Lectura Fàcil. Versió de Núria Martí Constans

Fa uns dies que una tècnica de la biblioteca Joan Oliva i Milà, en representació de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú, va assistir al lliurament de Premis de Lectura Fàcil 2017 que es va celebrar al Museu Marítim de Barcelona. Doncs bé, la novetat que la biblioteca Joan Oliva i Milà us ofereix aquesta setmana de l’obra abastament coneguda de Manuel de PedroloMecanoscrit del segon origenMecanoscrit és una versió de Núria Martí Constans en la categoria de LF.
 
No cal parlar-ne massa, d’aquesta novel·la tan coneguda.
Només recordar-vos una mica de què va: L’Alba i en Dídac, els dos personatges, es troben sols a la Terra després que aquesta hagi estat atacada per un platets voladors. Ells, que encara són adolescents, decideixen ser l’origen d’una nova generació d’humans. Però abans de tot hauran d’aprendre a sobreviure i ho aconseguiran amb la lectura.
 
 
Manuel de Pedrolo I d’en Manuel de Pedrolo, què us podem dir que no sàpigueu ja. Autor de poesia, teatre, narrativa curta, assajos periodístics… i novel·les. Els temes propis del novel·lista van ser: la solitud, la incomunicació, la vida sense sentit… Els recursos que utilitzava eren sempre variats, així com les tècniques: psicologia, simbolisme, policíaca… Va tenir problemes amb la censura per l’erotisme i les idees catalanistes i progressites dels seus llibres. Va ser un dels escriptors més importants de la literatura catalana del segle vint.
 
 
Núria Martí Constans Núria Martí Constans, dinamitzadora de clubs de LF i escriptora, en el marc del lliurament del premis de Lectura Fàcil 2017, va oferir un taller dedicat a la creació d’un club de Lectura Fàcil (LF), a part de dedicar-se a l’ensenyament.
 
Les adaptacions de novel·les que ha fet a lectura fàcil són:

 • Cavall de guerra, de Michael Morpurgo (2014)
 • El temps de les cireres, de Montserrat Roig (2016)
 • Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo (2016)
 • liver Twist, Charles Dickens (2016)
 • Molt soroll per res, William Shakespeare (2017)
 • Obres que ella ha escrit dins el marc de lectura fàcil:

 • Trampa de foc. (La Mar de Fàcil, 2011)
 • Set dies al llac. (La Mar de Fàcil, 2012)
 • Marcus Marc i la ruta del cacau (Adapta Editorial, 2016)
 •  
  I en què consisteix la lectura fàcil? Us en farem cinc cèntims.
   
  El punt de sortida és que la ciutadania té el dret a accedir als documents d’interès general en un llenguatge i un format entenedors, és a dir, seguint els criteris de lectura fàcil. Aquest dret està reconegut en la llei d’accessibilitat aprovada pel Parlament de Catalunya a finals de l’any 2044 (Llei 13/2014, del 30 d’octubre d’accessibilitat del Parlament de Catalunya).
   
  Els materials de lectura fàcil es basen en les directrius internacionals d’Inclusion Europe, xarxa europea de representació de les persones amb discapacitat intel·lectual, i de l’IFLA, federació internacional d’associacions de biblioteques.
   
  Els destinataris són aquelles persones que tenen dificultats lectores, tant del caràcter permanent (dislèxia, trastorns neuropsicològics, senilitat, etc.), com transitori (immigració, incorporació tardana a la lectura, accidents, etc.)
   
  Ús de llenguatge planer i directe, contingut assequible i disseny que harmonitzi contingut i formes. El llenguatge planer augmenta la transparència, evita els malentesos, incentiva la participació ciutadana, disminueix el temps d’atenció de trucades, consultes, etc; contribueix que les persones amb dificultats lectores entenguin els missatges.
   
  Els criteris de llegibilitat i tipografia: lletra gran, línies no excessivament llargues, marges generosos, interliniat ample, ús d’un o dos tipus de lletres, no justificació el text a la dreta.
   
  El que us hem exposat anteriorment són unes pinzellades introductòries al món de la lectura fàcil. A continuació us facilitem una petita bibliografia:
  Cassany, Daniel. La cuina de l’escriptura. Barcelona. Empúries. 2002
  Comissió Europea. Escribir con claridad. 2010
  Directrius per a materials de Lectura Fàcil. 2010. Revisió de Gyda Skat Nielsen, Misako Nomura i Bror Tronbacke. IFLA Professional Reports, núm 120
   
  Moltes biblioteques organitzen clubs de lectura fàcil, amb la qual cosa es facilita l’accés a novel·les clàssiques i de noves que s’han adaptat a aquells lectors que tenen dificultats. La xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú n’ofereix tres. La biblioteca Joan Oliva i Milà, dos: un de lectura fàcil en català (amb col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès-Garraf) i un en francès; i la biblioteca Armand Cardona Torrandell un dedicat a persones amb discapacitat intel·lectual.
   
  Llibres Llibres de lectura fàcil a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch