Futbolítica. Ramon Usall

2189_futbolitica Una de les novetats d’aquesta setmana és aquest llibre dedicat al fútbol i, especialment, a les històries de clubs políticament singulars.
A la contracoberta hi trobem escrit que ‘futbol i política es donen la mà per explicar-nos el món en què vivim’.
I segueix amb un seguit de qüestions: ‘Pot un partit entre seleccions desencadenar una guerra? Quins trets comuns uneixen equips com ara l’Athletic de Bilbao, el Dinamo de Zagreb i l’Ararat Erevan? I el Benfica, el Colo-Colo i l’Steaua de Bucarest? Podríem dir que el Reial Madrid té un passat republicà?
És ben cert que els clubs de futbol escriuen la història social del grup de persones que representen: un barri, una ciutat, un centre educatiu, una parròquia o, fins i tot, els simpatitzants d’una ideologia política. Ja als inicis, a l’Anglaterra industrial de la segona meitat del segle XIX, es van convertir en alguna cosa més que en simples entitats esportives.
El simbolisme dels clubs de futbol és tan gran que una mirada a la seva història ens permet repassar bona part dels esdeveniments que han marcat l’època contemporània. No hi ha dictador important que no hagi utilitzat un club de futbol com a element propagandístic. Ho va fer Franco amb el Reial Madrid, campió d’Europa, que permetia a la dictadura trencar l’aïllament internacional; més o menys el mateix que va fer Salazar amb el Benfica lisboeta…’
 
Seixanta són els clubs dels quals es parla en aquest llibre tan singular: europeus, africans, russos, sud-americans… i aquest número és el dels capítols amb què s’organitza el llibre. Hi trobarem els equips de futbol amb els quals va estar vinculat el Che Guevara (Bouwer, Rosario Central, Independiente SC, Madureira EC y CSAD Che Guevara) i també els dels Passive Resistents Soccer Club, equips que va fundar Ghandi durant la seva estada a Sudàfrica.
 
Ramon Usall Ramon Usall es dedica a la docència a secundària i a l’escriptura, amb la qual ha obtingut diferents premis. A continuació us oferim alguns dels títols:

 • Argelia vivirá! Francia y la guerra para la independencia argelina.
 • Un món blau i en grana: El Barça d’Eric Castel (2004), guardonada amb el premi Rovelló d’assaig sobre literatura infantil i juvenil concedit per l’ajuntament de Mollerusa.
 • La tempestuosa mar blava (2006), guardonada amb el premi d’assaig Abu Bakr concedit per l’ajuntament de Tortosa.​
 • Tots els camins porten a Romania. Un cas del detectiu Rafel Rovira (2007), una novel·la negra, protagonitzada per un detectiu lleidatà, premi de novel·la Manuel Cerqueda concedit durant la Nit Literària Andorrana, l’any 2007.
 • Fútbol per la llibertat (2011), obra que reflexiona sobre el paper que el fútbol ha jugat en la lluita per la llibertat al llarg de la història i amb la qual guanyà el premi d’assaig Josep Vallverdú l’any 2010.​
 •  
  Col·labora amb diferents mitjans de comunicació: la revista Sàpiens i el diari l’Esportiu.
   
  Dins del gènere negre ha creat el detectiu, Rafel Rovira, el qual ha protagonitzat diverses narracions curtes que s’han publicat a la revista satírica lleidetana ‘La Quera’ i en forma de capítols de llibres col·lectius, com és el cas d’una compilació de narracions negres dels Països Catalanas Crims.cat (Al Revés, 2010).
   
  Llibres Els llibres a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Goldfinch