La ruta de les rates

casanaziLes rutes de les rates, també anomenades Ratlines, eren les vies d’escapament utilitzades pels alts càrrecs nazis per abandonar Europa sense ser detinguts després de la Segona Guerra Mundial. Tenien com a destinació, principalment, països com Argentina o Xile. Les rutes més famoses eren a Roma, per això, potser, sigui més desconegut el fet que a Galícia també operar la xarxa que facilitava la sortida de criminals des del nord-oest de la península Ibèrica

La casa del nazi és el nou thriller entre l’imaginat i el real sobre la fugida a través de Galícia, sota mà franquista, dels nazis després de la caiguda del Tercer Reich. El fiscal superior de Justícia de Galícia rep un paquet que conté, a més d’una carpeta amb notícies de diverses morts disseminades per tota Galícia i sense relació aparent una novel·la misteriosa. En aquesta, un taxista amb ànima de detectiu i lector empedreït accepta el delicat encàrrec d’un ambiciós polític i empresari gallec, que li proposa la missió de desentranyar un suposat passat nazi amb el qual seus enemics poden relacionar.

xquirogaLa narració es mou entre la recerca present i la història passada, des de novembre de l’any 1935 fins a octubre de 1948, jugant amb la realitat i la ficció. L’escenari principal és Galícia, que comparteix protagonisme amb la resta de personatges, amb els seus llogarets, els seus pazos, els seus monestirs i els misteris que comporten la Ribeira Sacra.

L’escriptor i filòleg Xabier Quiroga es va donar a conèixer en el món literari a partir de l’any 2002 amb la seva obra Atrapado en el fango, pel que va rebre el seu primer premi. A l’any 2009 va obtenir el Premi de la Crítica per El cabo del mundo, guardó que repetiria sis anys després per l’obra literària Zapatillas rotas. La seva darrera novel·la, La casa nazi, no és una llibre històric com una pinzellada del seu argument pugui semblar, sinó que és un thriller amb tints històrics i també una inestimable crítica social. Aquesta obra de l’escriptor gallec ha estat guanyadora del Premio Arzobispo de San Clemente.

Primeres pàgines casanazi

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello