Madama Butterfly, Òpera a la fresca

Madama Butterfly

Aquest estiu arriba a Vilanova, com sol ser habitual, carregat de música. Enguany, els amants de l’òpera estan de sort ja que podran gaudir a la fresca i des de la plaça de la Vila de dues representacions excepcionals. La primera, divendres 30 de juny a les 21.30 h i des del Teatro Real de Madrid, Madama Butterfly. maxresdefaultI la segona, divendres 21 de juliol a les 22 h des del Gran Teatre del Liceu, Il Trovatore.

La que és, sens dubte, una de les òperes més famoses de Giacomo Puccini s’ha encabit dins dels actes de celebració del bicentenari de la fundació del Teatro Real de Madrid, que entre gener de 2016 i finals de 2018, ha programat tot un seguit d’activitats commemoratives. Entre els actes destacats d’aquest bicentenari, hi ha el que han anomenat La ópera en la calle, dins del qual hi ha la retransmisió de Madama Butterfly, que podrem gaudir des de la Plaça de la Vila de Vilanova.

Sota la direcció artística de Mario Gas, la trista història de la jove geisha Cio-Cio-San, coneguda com a Madama Butterfly, serà interpretada per la soprano albanesa Ermonela Jaho i pel tenor espanyol Jorge de León, en el paper de Pinkerton, l’oficial nord-americà de qui s’enamora.

ButterflyMadama Butterfly és una tragèdia giapponese en tres actes estrenada per primer cop al Teatre de l’Scala de Milà el 17 de febrer de 1904. La història ens situa a la ciutat de Nagasaki entre finals del segle XIX i primers del segle XX i s’endinsa en el xoc cultural entre dues civilitzacions bens diferents en aquell moment. Per una banda, la japonesa, encarnada per la jove Cio-Cio-San i, per una altra, l’occidental, en forma de l’oficial de la marina nord-americana B.F. Pinkerton.

En el cas de la representació de què gaudirem des del Teatro Real de Madrid a la Plaça de la Vila, Mario Gas recrea la història situant-la en un plató de cinema dels anys 30 i planteja 3 perspectives diferents: l’òpera en si mateixa, l’enregistrament cinematogràfic de l’obra i la seva reproducció en blanc i negre en una gran pantalla.

778c885cbc998da062e46c6b1ea8e57d

Puccini va crear la famosa òpera sobre el llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, que s’havien basat en una obra de teatre de 1603: Madama Butterfly, del dramaturg nord-americà David Belasco, inspirada a la vegada en un relat de John Luther Long.

Madama Butterfly i el Bicentenari del Teatro Real

I esperant que arribi el dia 30, us deixem amb la inigualable Maria Callas interpretant l’ària Un bel dì vedremo, una de les peces més famoses de Madama Butterfly:

Si us interessa l`òpera, a les biblioteques de VNG hi podeu trobar un fons ben assortit d’aquest gènere. Feu clic aquí per consultar el catàleg.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl