Roma explicada als joves (i als no tan joves)

portadaAvui us presentem un llibre, Roma explicada als joves (i als no tan joves), que vol ser una introducció a la història de Roma per a lectors de totes les edats.

La idea d’aquest llibre neix quan l’editor demana a l’autor, el catedràtic d’Arqueologia Clàssica a Tarragona Joaquín Ruiz de Arbulo, d’escriure un llibre per explicar la història de Roma als joves. Amb aquest encàrrec, va plantejar a uns alumnes d’ESO que formulessin un seguit de qüestions que demanarien, si en tinguessin l’oportunitat, als joves romans de la seva edat. Evidentment, moltes de les preguntes feien referència al sexe, a l’amor i a les drogues. Altres eren sobre higiene corporal, maquillatge i depilació, o fins i tot sobre si els romans menjaven pizzes (la contesta és no, però sí coses semblants). Tot i això, també n’hi havia de molts altres temes que no solament tenien interès, sinó que, a més a més, corresponien a temes que no són tractats per a res en els plans d’estudi de l’ensenyament obligatori (i, en molts casos, tampoc a la universitat). Per tant, va assumir el repte de preparar les respostes, fent-ho d’una manera que fos fàcilment entenedora per a qualsevol lector que tingués curiositat per conèixer allò que actualment sabem sobre la forma de vida de les persones que van viure ara fa uns dos mil·lennis.

L’esquema del llibre és ben simple: comença amb un resum de la història de Roma i tot seguir agrupa les preguntes en un seguit de grans àrees temàtiques: la religió romana, el tractament dels morts, l’organització social, les professions, l’economia i el sistema monetari, l’exèrcit, les comunicacions, la mineria, la vida a les ciutats i a pagès, què es podia trobar a les botigues, l’aigua i els banys, els espectacles i la forma de viure el temps lliure. Dins de cadascun d’aquests apartats trobarem una relació de preguntes amb les seves respostes que, a poc a poc, fan de fil argumental per explicar-nos el món romà.Ruiz-de-Arbulo

Convé, finalment, destacar l’esforç que ha fet l’autor per a donar les explicacions amb un to planer i ben proper, gairebé com si el tinguéssim al davant i converséssim agradablement sobre el món romà. I així, a poc a poc, ens convencen que, efectivament, encara avui tots els camins porten a Roma.

Joaquín Ruiz de Arbulo és catedràtic d’Arqueologia Clàssica a la Universitat Rovira i Virgili (URV) des de l’any 2010 i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Ha estat durant vint anys professor d’Arqueologia a la Universitat de Lleida i ha impartit seminaris d’investigació a les Universitats de Niça i d’Hamburg. Actualment és director del doctorat interuniversitari en Arqueologia Clàssica (impulsat per la URV, l’ICAC i la Universitat Autònoma de Barcelona) i s’ha especialitzat en l’estudi de l’urbanisme i l’arquitectura romana des dels vessants arqueològic, econòmic i social, així com en l’arqueologia dels santuaris en el món antic. És expert en arqueologia urbana i ha investigat en profunditat les ciutats romanes d’Empúries i de Tarragona. Ha treballat també en projectes d’investigació a Roma, Ostia Antica i Pompeia.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més bibliografia sobre la història de Roma o sobre la civilització romana.

Spro_3