21 de març. Dia Internacional dels Boscos

21 de març. Dia Internacional dels Boscos

Des de l’any 1971, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) commemora el dia 21 de març, Dia Internacional dels Boscos, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos i a més a més dels arbres, de la pèrdua de massa forestal del nostre planeta i de la necessitat de preservar els boscos com a pulmons per a la humanitat.

Aquest any la Xarxa de Centres de Documentació Ambiental de Catalunya s’ha sumat a donar a conèixer aquesta efemèride.

En aquest article us volem proposar algunes de les darreres novetats que tenim a la biblioteca.

En primer lloc,

100 curiositats sobre els arbres i els boscos. Josep Gordi Serrat

Coberta 100 curiositats sobre els arbres i els boscos
Coberta 100 curiositats sobre els arbres i els boscos

Els boscos són plens de tresors i de valors ecològics, biològics, econòmics, socials, culturals o espirituals. Les cent curiositats fan referència a les diverses funcions que els arbres i els boscos ofereixen a les diferents cultures del món.

Així es respon a un seguit de preguntes sobre els arbres, com per exemple:

 • Quin és el valor de l’arbre en l’evolució de la vida?
 • Com es pot definir un arbre?
 • Com podem classificar els arbres?
 • Els arbres es comuniquen?
 • Quines són les diferències entre els arbres i els animals?
 • Etc…

Definir un arbre sembla una tasca ben senzilla, gairebé infantil, però ben al revés no ho és pas gaire. I no ho és per la senzilla razó que no totes les plantes que tenen morfologia d’arbre ho soón des del punt de vista botànic. Expliquem-nos. L’arbre és aquell vegetal que té arrels, tronc i capçada, com molt bé sabem.

Fragment, pàg. 19
Altres preguntes, entre d’altres, a respondre sobre els boscos:
 • Com es defineix un bosc?
 • Boscos nets o boscos bruts?
 • Què és una comunitat vegetal?
 • Existeixen els boscos verges?
 • Què són els boscos madurs?
 • Etc…

Els boscos són bruts quan al seu interior ens hi apareix un abocament de deixalles, és a dir, plàstics, llaunes, rodes de goma, mobles vells… quan els arbustos, les herbes i les lianes es desenvolupen sota els arbres això no és brutícia! La brutícia, normalment, ens apareix als costat de les carreteres i, massa sovint, en algunes places i carrers de les ciutats.

Fragment, pàg. 82

Com podeu llegir, les curiositats són explicades d’una manera clara i al mateix temps precisa. Trobareu resposta a moltes preguntes que us heu fet durant la vostra vida. De segur que hi trobeu la resposta!

100 curiositat sobre els arbres i els boscos. Font: www.Youtube -Vallès Visió
Seguim amb

Desemboscant. Martí Boada Juncà

Coberta Desemboscant
Coberta Desemboscant

En aquest llibre, en Martí Boada Juncà, l’autor, ens narra en primera persona la seva experiència amb les arbredes, així mateix, amb les persones que ha anat coneixent durant les seves caminades des del setembre de 2021 fins al febrer de 2023. Encontres amb la natura i també amb els humans!

Amb aquest context reflexciu, avui diumenge, acompanyat per la meva germana Dolors, he anat a fer una trobada amb qui considero un meu mestre de la cultura forestal; sí, sí, de la cultura forestal: en Salvador Gispert Puig, de Sant Hilari. Fill de ca n’Iglésies de Santa Margarida de la Selva, és un home sense cap estudi formal, ja que no va poder anar ami a escola; les seves aules han estat les perxades de castanyer, els aulets d’alzines, les obagues de roure, les vernedes riberenques…

Fragment, pàg. 103

Durant tota la lectura es desprèn l’entusiasme, a més a més, de la saviesa d’aquest geògraf, doctor en ciències ambientals, per la natura que ens envolta.

Conferència d’en Martí Boada sobre els boscos del segel XXI. Font: www.Youtube – La rutlla.
I acabem amb

Emboscats. Sergi Monrabà Net

Coberta Emboscats
Coberta Emboscats

Emboscats mostra l’experiència de quatre amics que decideixen endinsar-se al bosc per viure de manera sostenible. I per tal de dur-ho a terme, passaran mesos estudiant a fons la fauna i la flora de l’entorn i es construiran una cabana de fusta en un racó amagat del massís del Montseny que els servirà de refugi. I quin és el seu objectiu? Doncs bé, el seu objectiu és intentar subsistir només amb els recursos alimentaris que el bosc posa a la seva disposició: plantes, arrels, fruits, etc.

A mesura que passes el temps en un determinat entorn, és natural que et vagis mimetitzant amb aquell nou espai. Les impressions vagues que reps quan arribes a un lloc nou, a mesura que avancen els dies, esdevenen realitats concretes. Per exemple, al principi només sentes el cant d’un ocell, però amb el temps t’adones que aquell és el cant d’un gaig. O, també, quan busques bolets, a vegades t’envaeix la sensació que ets al lloc adequat uns segons abans que aparegui l’erol. I això passa perquè la intuïció lligada a l’experiència et permet aguditzar la percepció d’aquell entorn i ser capaç de llegir-lo millor.

Fragment, pàg. 79
Amb un llenguatge àgil i senzill…

… us endinsareu dins del bosc, un bosc ben proper com és el que hi ha la muntanya del Montseny acompanyats de quatre persones unides per l’amistat així com pel seu afany de superació. A més a més, es reflexiona de manera crítica i local sobre les problemes i els reptes mundials, com són la crisi climàtica i la globalització.

Emboscats. Font: www.Youtube – Cossetània Edicions

Per acabar, podeu llegir altres articles del nostre blog relacionats amb els arbres i els boscos:

Finalment, desitgem que la nostra petita proposta lectora per commemorar el 21 de març, Dia Internacional dels Boscos, us hagi agradat!

Goldfinch