Novetats març. Gènere negre i policíac

Novetats març. Gènere negre i policíac

Durant aquest mes de març s’han incorporat diverses novetats al fons gènere negre i policíac que tenim a la biblioteca.

En aquest article n’hem fet una tria i te’n proposem la lectura.

Viure cansa. Jean-Claude Izzo

Coberta Viure cansa
Coberta Viure cansa

Viure cansa és un recull de set contes l’acció dels quals se situa a la ciutat de Marsella. Una ciutat de la costa Mediterrània plena de carrers sòrdids i camins que condueixen al port. S’hi troba la vida quotidiana d’uns personatges envoltats per l’amor, el racisme, la mort…

A l’epíleg es diu: els set relats que formen la col·lecció ens porten directament al cor de la ciutat, al cor dels seus habitants, amb tota la riquesa de la seva diversitat. (pàg. 113)

Izzo va escriure sobre el que coneixia molt bé. El barri on va néixer era el barri dels mariners, de les prostitutes, dels immigrants a més a més dels exiliats. Això vol dir que tenia a l’abast tota la tipologia de personatges per a històries de gènere negre i policíac.

Tot d’una va ser més enllà del sofriment. Rebia coces de totes bandes. Tenia la impressió que s’hi havia afegit tothom. Que tothom s’hi acarnissava. L’últim patac li va semblar el definitiu. Però no ho va poder constatar. Li havia esclatat la melsa.

Ni tan sols va sentir l’Antonin que preguntava a la Jocelyn:

-I per què és dolent, aquest senyor?

Fragment del conte Primavera traïdora, pàg. 70-71

Jean-Claude Izzo va néixer i morir a Marsella. Es va dedicar al periodisme i a escriure poesia i novel·la. Pel que fa al gènere negre, l’any 1995 publica una sèrie, Total Khéops, i guanya el Trofeu 813 a la millor novel·la francesa i que té un gran èxit. És el primer lliurament de la trilogia marsellesa, la característica de la qual és que té a Fabio Montale com a heroi investigador, un policia rebaixat a rang i fill d’immigrant a qui agrada la poesia, el jazz, la pesca i també les dones.

El primer caso de Unamuno. Luis García Jambrina

On passa l’acció?

Aquesta història es desenvolupa per terres de Salamanca. És hivern, durant el mes de desembre i també de gener de 1905. Es basa en fets reals que van ocórrer al poble de Matilla de los Caños del Río, on va aparèixer el cadàver d’un terratinent, entre d’altres situacions a les quals també es fa referència.

Quin és el personatge principal?

El nom del detectiu és Miguel de Unamuno, nom amb què l’autor homenatja en tota la narració a l’escriptor bilbaí. Unamuno és el personatge principal i el que resol el cas, però l’acompanyen altres personatges que també són importants.

Amb aquesta novel·la, com ja indica el títol, Jambrina pretén iniciar una sèrie en la qual aquest detectiu sigui el personatge resolutiu.

Coberta El primer caso de Unamuno
Coberta El primer caso de Unamuno

Por la tarde, don Miguel recibió la visita de Manuel Rivera, que estaba un poco alborotado, pues acababa de enterarse de que la noche anterior, cuando ellos estaban en la finca de marras, el antiguo novio de Amalia Yeltes había tratado de matar a Juan Maldonado con un cuchillo de cocina en un prostíbulo de Salamanca. La víctima había tenido suerte y salido ilesa, mientras que el agresor había sido detenido e ingresado de inmediato en la Prisión Provincial, acusado de intento de homicidio.

Fragment, cap. XIII, pàg. 120

Enrique Maldonado, propietari de les terres de Boada, poble de la província de Salamanca, a més a més de cacic local apareix apunyalat als afores del poble. Els veïns són els principals sospitosos i Unamuno decideix investigar el crim amb l’ajut de Manuel Rivera, advocat defensor dels detinguts, així com també amb el de Teresa Maragall, una misteriosa anarquista. Però apareixen més cadàvers i el nom d’Unamuno, intel·lectual de renom i polèmic rector de la Universitat de Salamanca, es veurà sacsejat pels qui el fan valer i pels detractors.

Font: Youtube. Vitakora Club
L’autor

Luis García Jambrina és professor de literatura espanyola a la Universitat de Salamanca. Gran coneixedor de l’escriptor Miguel de Unamuno, ja que és director de la revista Cuadernos de la Cátedra Miguel de Unamuno, editada por la Universidad de Salamanca (nova etapa) i ha estat, també, membre de la Comisión Asesora de la Casa-Museo Unamuno, escriu la història barrejant realitat i ficció, com també feia Unamuno en els seus escrits.

Podeu trobar al Catàleg Aladí i també a la Biblio Digital, la majoria de novel·les que ha editat.

Las dos vidas del señor Roos. Hakan Nesser

En aquesta novel·la trobareu el tercer cas de l’astut investigador més especial de la novel·la negra sueca, Gunnar Barbarotti. Els altres dos casos anteriors són La noche más oscura i La raíz del mal.

I què ocorre?
Coberta Las dos vidas del señor Roos
Coberta Las dos vidas del señor Roos

El que ocorre és que Valdemar Roos desapareix sense deixar rastre. I qui és aquest senyor? Doncs bé, és un senyor de cinquanta-nou anys que està cansat de la vida, odia el seu treball, no parla amb la seva esposa, el seu fill l’ignora i no té bones relacions amb les seves fillastres. Però un dia tot canvia quan li toca la loteria i es compra una petita cabana allunyada de la ciutat. Tots els dies hi va, però torna a casa familiar a la nit. Paral·lelament, l’inspector Gunnar Barbarotti ha patit un accident domèstic i ha de romandre uns dies a l’hospital i una de les infermeres li demana consell, ja que el seu marit, Valdemar Roos, ha desaparegut. En principi, l’inspector no hi està interessat, fins que apareix un cadàver sense identificar al bosc i el senyor Roos es converteix en el sospitós principal.

Pudo ver que había estado llorando. Su cara grande y lisa estaba ligeramente hinchada y ruborizada. Si ayer se había sentido un poco avergonzada, sin duda sería mil veces pero hoy, pensó Barbarotti, y decidió que esa conclusión preliminar de que Valdemar Roos era un cabrón había sido correcta. No solo andaba con otra mujer, sino que además había engañado a su esposa de la manera más horripilante. Había dejado su trabajo sin contarle nada de nada.

Fragment, cap. 26, pàg. 296-297

Altres novel·les d’aquest autor que podeu trobar als catàlegs: Aladí, Digital.

I per acabar, esperem que les nostres propostes de novetats d’aquest mes de març de gènere negre i policíac us agradin!

Logo Generalitat de Catalunya

Goldfinch