Novetats de gènere negre de juny a la #bjoliva

Novetats de gènere negre de juny a la #bjoliva

En aquest article us parlem d’algunes de les novetats de gènere negre que hem incorporat durant aquest mes de juny a la #bjoliva.

Iniciem l’article, doncs, amb una història que ocorre a l’illa de Mallorca,

Quinqui connection de Sebastià Bennassar

Amb la mestria i veterania d’un dels autors de gènere més importants del país, Sebastià Bennasar torna amb Quinqui Connection a la novel·la més gamberra, irònica, crítica i, sobretot, negre que mai.

Fragment, contracoberta de Quinqui connection
Coberta de Quinqui connection
Coberta de Quinqui connection

Una colla d’arreplegats pensen robar un quadre que val molts diners a la gitana que dirigeix el clan al poblat de Son Banya, lloc on es ven la droga de l’illa de Mallorca. Però no tenen idea del què es juguen, ni amb qui juguen.

Anys més tard durant els mesos d’estiu i amb l’illa plena de turistes, la premsa mallorquina es veu trasbalsada per l’aparició de cadàvers. La crònica del dia a dia en un dels diaris més importants de Mallorca mostrarà l’escalada de violència i, així mateix, dels interessos que s’hi amaguen al darrere.

Han passat dos dies des de la troballa dels cossos a Son Banya i el galliner està esverat. Hi ha columnistes d’opinió que diuen que el que s’ha de fer és que els bulldozers entrin i esbuquin tot el poblat d’una vegada, no deixar ni una sola barraca a l’aire i excavar els fonaments perquè segur que apareixen més morts.

Fragment, tercera parta, pàg. 93

Sebastià Bennasar usa un llenguatge planer i directe, amb el qual endinsa el lector en la feredat de la Mallorca més profunda.

Al nostre blog Llibres i més…, podeu trobar dos articles més:

Continuem amb una altra novetat, però saltem de continent. Ara Amèrica i per ser més concrets, Argentina,

Cielo sucio d’Edgardo Cozarinsky

És estiu. Buenos Aires. Cel gris, humitat, vol ploure, però no ho fa. Alejandro, un escriptor madur i desencantat de la vida, s’estampa contra contra un pres. Aquest fet violent el connecta amb l’Àngel, que practica un culte ancestral. Aquest personatge ve del nord per tal d’ocupar un càrrec en la policia metropolitana, però descobrerix que no és el lloc que s’havia imaginat. Tanmateix es considera posseïdor d’una sabiduria que li ve de la seva àvia, creences que li permeten oir el clam dels morts. I juntament a aquests dos personatges masculins apareix Mariana, la filla d’Alejandro, la qual es veurà també involucrada en les caceres del seu pare.

Tres personatges que transiten per Buenos Aires (ciutat de Cozarinsky), una ciutat que l’autor presenta apocalíptica, un món entre real i fantàstic.

Coberta de Cielo sucio
Coberta de Cielo sucio

Un año después de haber llegado a la capital ya había incorporado a su vocabulario la palabra “sórdido”. Se la había enseñado su compañera, también agente de prevención en la flamante Policía de la Ciudad. Porteña, no la asustaban los espacios del narcotráfico ni la actividad infatigable de los motochorros. Era ésa su realidad, no conocía otra, y la aceptaba con sultura, sin internarse en su anécdota más de lo necesario para sobrevivir. También le enseñó a Ángel otras palabras: soborno, extorsión, estupro.

Fragment, pàg.82

És una novel·la curta, però intensa, senzilla i plena de bellesa. De segur que hi trobareu una prosa excel·lent.

Seguim amb una altra de les novetats de gènere negre que us proposem,

La camarera de Nita Prose

Coberta La camarera
Coberta La camarera

Un hotel, el Regency Grand Hotel, on res és el que sembla. La protagonista, la Molly, és una jove cambrera d’un hotel de luxe. És tímida i maldestre en el tracte social. Però també és aplicada, compromesa i professional. A més és una perfeccionista. és només una cambrera i per aquesta raó ningú no s’hi fixa. Tanmateix ocorre un esdeveniment que ho canviarà tot, cosa que l’obliga a convertir-se en detectiu per al de netejar el seu nom, però tot això la portarà a endinsar-se en un món que va molt més enllà de les aparences.

Tot seguit, us deixem amb un fragment

¿Cómo voy a culparla? Si yo fuera ella, si me hubieran tratado de la manera en que lo hizo el señor Black y todos los demás, bueno… no es de extrañar. Puedo apreciarlo: un poder entre las manos que inmediatamente me hace sentir más segura, invencible. Y, aun así, ella no usó este arma. No la usó contra su marido. […]

Recojo el filtro sucio y, cuando estoy a punto de tirarlo en el cubo de basura de mi carrito, un grumo de polvo cae y aterriza pesadamente en la alfombra con un golpe sordo. Bajo la mirada hasta mis pies, hacia la alfombra, ahora manchada de polvo y suciedad. En medio del nido de porqueria, algo brilla. Me pongo de cuclillas y recojo el objeto. Lo limpio. Pesado, de oro, con diamantes y otras joyas incrustadas. Un anillo. El anillo de un hombre. La alianza del señor Black. Justo ahí, en la palma de mi mano.

Fragment, cap. 10, pàg. 172-173

Durant la lectura, que és agil i al mateix temps senzilla, desfilen un seguit de personatges que són molt propers i, a la vegada, ajuden el lector a resoldre l’entrellat de l’assasinat.

Seguim amb dues novetats més de gènere negre

Solo tú me tendrás de Toni Muñoz

Basada en un fet real, Toni Muñoz relata el cas de l’aparició d’un cos cremat abandonat dins el maleter d’un cotxe cremat al costat del pantà de Foix. És el mes de maig de 2017. La pista de qui és el mort és una pròtesi de columna i pertany a Pedro Rodríguez, un agent de la Guardia Urbana de Barcelona, suspès de sou i feina des de feia mesos després d’apallissar un motorista. Abans d’aquests fets, però, s’havia separat de la seva dona per iniciar-ne una altra amb una altra agent de la Guardia Urbana, Rosa Peral.

Coberta Solo tú me tendrás
Coberta Solo tú me tendrás

En aquest true crime es destapen intrigues, fins i tot corrupteles dins la policia municipal de Barcelona, mentides, relacions paral·leles, manipulacions…

Casi un año antes de que se cometa el crimen, en junio de 2016, Rosa Peral empieza a fijarse en Pedro. Hablan, flirtean, se gustan, se miran. Pedro está casado y ella también. Se lanzan disimuladamente guiños cariñosos. El novio de Rosa, Albert, anda por comisaría y tienen que ser precavidos. No obstante, ese comportamiento adolescente no pasa desapercibido para las parejas de ambos.

Fragment, cap. 17, pàg. 138

Un càdaver inquiet de Salvador Casas

Coberta d’Un cadàver inquiet
Coberta d’Un cadàver inquiet

No va ser fins a la a tarda de l’endemà que la carta va tenir conseqüències per a mi. Havia deixat de forma transitòria l’àngel del tapís per fer unes quantes pintures en format petit, que era el que més es venia, ja fos a Hipermerc’art, al Carré d’artistes o a la botiga Bellart del carrer del Carme. […]

Vaig sentir el so del timbre. Era el sergent Sebastià Oliver qui em volia veure. Vaig obrir el portal i, mentre pujava, vaig donar un cop d’ull a l’estança. Ja no havia de patir per cap pistola extraviada ni pel cos de ningú empaquetat rere una tela. Sense voler, la vista se me’n va anar cap al lloc on havia netejat la sang d’en Pomar.

Fragment, pàg. 139

L’Àngel Alegre és el protagonista d’aquesta història. És mediador, però el que semblava un cas rutinari i senzill, fer de mitjancer en la separació d’una amiga de la seva companya, s’embolica amb l’aparició d’uns quants cadàvers. Iniciarà així una carrera de fugides, persecusions i també de mentides i res l’aturarà en l’espiral de delinqüència.

Una novel·la trepidant que us farà vibrar a cada pàgina que llegiu! Ambientada en ciutats de Catalunya, l’espai us serà conegut!

Per acabar desitgem que la tria d’aquestes novel·les novetats de gènere negre, tan diferents entre si, però al mateix temps totes tan intrigants, us acompanyin durant aquests dies d’estiu!

Goldfinch