L’imperi dels lleons. Sebastià Bennasar

imperi dels lleons_sebastia bennasarLa cinquena edició del Festival de Gènere Negre de València va tancar les portes el passat 14 de maig, donant a conèixer els guanyadors de les tres categories que premia: millor novel·la negra en català, en castellà i internacional. Les votacions de més de 4000 lectors van fer guanyadors Benjamin Black, per Las sombras de Quirke, en la categoria internacional; Rosa Ribas i Sabine Hofmann, en la categoria de millor novel·la en castellà, per Azul marino i Sebastià Bennasar, en la categoria de millor novel·la en català, per L’imperi dels lleons, novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

La novel·la de Sebastià Bennasar competia amb El somriure de Darwin, d’Anna Maria Villalonga; Els ossos soterrats, de Silvestre Vilaplana; Temps de rates, de Marc Moreno i La draga, d’Esperança Camps.

logo blog genere negre_AMB LLETRESValencia Negra ha distingit també la trajectòria professional de Paco Camarasa, que ha estat reconegut amb el Premi Francisco González Ledesma. Camarasa, jubilat recentment, ha estat al capdavant d’una altre festival de gènere negre, el BCNegra, des del seu començament i i és tot un referent del noir nacional.

L’imperi dels lleons és una història inspirada en algunes de les bandes mafioses franceses que van operar a casa nostra des dels anys setanta fins a l’actualitat. De fet, la novel·la narra els fets criminals que una banda mafiosa de Lió va perpetrar entre 1972 i 2006 i que la van convertir en el principal traficant d’haixix d’Europa.

Darrere de la novel·la, Bennasar reconeix que hi ha una important tasca de documentació sobre l’origen i evolució de les bandes, fet que dóna força al paper de la novel·la negra com a “font de primer ordre per al coneixement de la història”.

7628_vlcnegra Logo-Valencia-Negra_2

Sebastià Bennasar (Palma de Mallorca, 1976) és Llicenciat en Humanitats i Màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra. Ha treballat com a periodista i crític literari i, pel que fa a la seva producció literària, ha conreat gèneres diversos: novel·la, relat breu, poesia i no ficció. Entre tanta varietat hi destaca, per damunt de qualsevol altre, el gènere negre i criminal. No en va, la seva tesi doctoral analitzarà els lligams entre història i novel·la negra catalana.

Bennasar és autor de novel·les de gènere negre com ara El botxí de la ciutat de Mallorca (2011), Cartes que no lliguen (2005), Jo no t’espere (2008), Mateu el president (2009), On mai no creix l’herba (2015) i L’Imperi dels lleons (2017).

Llibres

 • 501 crims que has de conèixer abans de morir
 • Badia de Mindelo
 • Crims.cat 2.0: més sospitosos del gènere negre als Països Catalans
 • Crims.cat: collita dels narradors del gènere negre en català
 • L’imperi dels lleons
 • Les mans del drac
 • Mateu el president
 • Nocturn de Sant Felip Neri
 • On mai no creix l’herba
 • Pot semblar un accident: la novel·la i la transformació dels Països Catalans 1999-2010
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Funny Girl