L’onada de Todd Strasser

L’onada de Todd Strasser

L’editorial Blackie Books recupera la novel·la L’onada de Todd Strasser, sobre l’experiment educatiu que va arribar massa lluny.

L’experiment

L’any 1967, en Ron Jones, professor d’història de l’Institut Cubberley High School de Palo Alto (Califòrnia) va decidir fer un experiment amb els seus alumnes, que no entenien com els ciutadans alemanys havien permès al partit nazi exterminar poblacions senceres sense reaccionar.

Aleshores, Jones va decidir organitzar un escenari. Va fundar un moviment anomenat «La Tercera Onada», la ideologia del qual exaltava els mèrits de la disciplina i el pensament de grup.

Durant cinc dies,  Jones va realitzar una sèrie d’exercicis a la seva classe fent èmfasi en la disciplina i la comunitat, destinada a modelar certes característiques del moviment nazi. També va convèncer els seus estudiants que el moviment eliminaria la democràcia, perquè aquesta emfatitza l’individualisme i hi va posar èmfasi en això a través del seu lema: «Força mitjançant la disciplina, força mitjançant la comunitat, força a través de l’acció, força a través de l’orgull».

ron jones 672x372 - L’onada de Todd Strasser

El moviment es va estendre per la resta i de l’escola i Jones va començar a perdre el control sobre l’experiment. Finalment va convèncer els estudiants d’assistir a una reunió on el líder nacional del moviment s’adreçarà als joves de la Tercera Onada per televisió per anunciar públicament l’existència del moviment a tot el país.

Finalment, en aquesta reunió, els membres del moviment només van veure neu a la pantalla de la televisió, i quan es van adonar de l’engany, Jones els va explicar sobre la veritable naturalesa del moviment, un experiment per entendre millor el feixisme, i els va presentar una pel·lícula sobre les accions de l’Alemanya nazi, finalitzant així l’experiment.

La novel·la

Quan el Sr. Ross tracta durant la classe d’història el període del nazisme, els alumnes no poden entendre el comportament cec dels alemanys i com els van manipular. Ells mai no haurien permès una cosa així, s’haurien rebel·lat contra els dèspotes.

Per tant, el professor decideix portar a terme un experiment per demostrar com es poden desenvolupar comportaments autoritaris o feixistes, i que el que va passar amb els alemanys pot repetir-se a qualsevol lloc i moment. No obstant això, arriba un moment que l’experiment se li escapa de les mans i comença a prendre dimensions perilloses per als alumnes.

L’onada també es va adaptar al còmic amb els dibuixos d’Stefani Kampmann. En vam parlar al nostre Biblioblog.

L’autor

Todd Strasser (Nova York, 1950) no és un escriptor que especuli amb el seu talent: ha publicat fins a 130 novel·les, sobretot destinades als lectors adolescents, algunes d’elles signades amb pseudònim.

Malgrat explorar la lectura entre els més joves, els seus temes mai han estat necessàriament amables, sinó enfocats a temes com els desafiaments nuclears, l’assetjament escolar a les escoles, els sense sostre o els tirotejos als instituts.

?daid=Zwjpxg6NPPB1Lbc3EXijR4 K00049486&dfid=i 301 - L’onada de Todd Strasser

Moltes de les seves novel·les han estat adaptades al cinema, com Jumanji, ¡Liberad a Willy! o El guardian de las palabras.

La pel·licula

L’any 2008 el realitzador Dennis Gansel es va inspirar en el llibre de Todd Strasser i va dirigir La ola (Die Welle) i va traslladar l’acció a Alemanya.  La pel·lícula s’inicia quan Rainer Wenger (Jürgen Vogel), un orgullós professor d’esquerres d’un institut, rep l’encàrrec d’ensenyar als seus alumnes sobre l’autocràcia, sent ell expert en anarquia.

Per a motivar als estudiants i per a marcar-se un pols amb la resta de professors, Wenger decideix recórrer a un exercici pràctic d’una setmana i els anima a crear un partit propi basat en els preceptes del feixisme: la unitat, la fidelitat a un líder, el rebuig de tot el diferent, la vigilància i el control, la propaganda i la delació…

Súper 8