El xinès. Henning Mankell

El xinès. Henning Mankell

El passat dijous 14 de gener, els membres del club de lectura de gènere negre l’Oliva Negra es van retrobar virtualment per comentar la novel·la “El xinès” de l’escriptor Henning Mankell.

Club l’Oliva Negra
Club l’Oliva Negra

Henning Mankell, l’escriptor

Imatge de l'escriptor suec Henning Mankell

Henning Mankell va néixer a Estocolm l’any 1948 i va morir a la ciutat de Göteborg, el passat 2015.

És conegut internacionalment per les seves obres de gènere negre, especialment per les protagonitzades per l’inspector Kurt Wallander.

Mankell va treballar com a marí mercant a mitjan dels anys seixanta. Ja des de principis dels setanta, va començar a escriure obres de teatre. I, en aquesta època, l’autor va descobrir Moçambic. A la seva capital, Maputo, hi va dirigir el Teatre Avenida. El lligam amb el país africà va ser tan intens que, durant una bona part de la seva vida, va repartir la seva residència entre Moçambic i Suècia.

A més a més de la seva trajectòria literària, ha estat especialment conegut el seu activisme polític. De fet, es va posicionar públicament en contra de realitats que rebutjava, com ara, la Guerra del Vietnam o l’apartheid.

En el moment de la seva mort, estava casat amb Eva Bergman, filla del director i guionista suec Ingmar Bergman. L’ara vídua, també es dedica, com ho va fer el seu pare, a la direcció de cinema i teatre.

Al llarg de la seva trajectòria professional, Mankell ha estat distingit amb multitud de guardons. En destaquem, el Premi Pepe Carvalho que l’any 2007 li van atorgar durant la BCNegra.

Kurt Wallander, el personatge

Imatge de l'actor Kenneth Branagh interpretant el personatge de Kurt Wallander

Sens dubte, el personatge de Mankell que més ressó internacional li ha proporcionat ha estat Kurt Wallander. Se’l considera, de fet, un alter ego de l’escriptor suec.

Wallander va “néixer” també el 1948. el mateix any de l’escriptor que el va crear.

Inspector de policia de la petita localitat de Ystad, Wallander està divorciat i és pare d’una filla, Linda (aquest personatge va protagonitzar la novel·la Antes de que hiele). A diferència d’altres personatges considerats súperdetectius, Wallander és un policia d’allò més terrenal: depressiu, amb una alimentació gens equilibrada i amb tendència a prioritzar la seva vida professional per damunt de la personal.

L’inspector Kurt Wallander ha protagonitzat onze títols:

L’èxit del personatge l’ha fet arribar al cinema i a la televisió. No només a Suècia s’hi han fet adaptaciones de les aventures d’aquest inspector de policia, sinó també a Gran Bretanya. Especialment destacable, per la seva qualitat, és la sèrie de la BBC interpretada per Kenneth Branagh.

El passat 2020, Netflix va estrenar la sèrie El joven Wallander, amb noves històries originals, començant pel primer cas en què va treballar l’inspector.

La sessió del mes de gener del club de lectura l’Oliva Negra, no obstant, va triar la novel·la El xinès. Tot i no formar part de la sèrie Wallander, El xinès és un dels thrillers més destacats de l’escriptor suec.

Podeu consultar el díptic de la sessió a continuació:

Disponibilitat en els catàlegs:
  • Henning Mankell a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú
  • També podeu agafar en préstec algunes de les novel·les de l’autor en format digital a eBiblio.

La propera sessió del club serà dijous 18 de febrer a les 17.30h. Hi comentarem La penitència de l’àlfil de Rafa Melero.

Funny Girl