El compositor del mes: Giuseppe Verdi

El compositor del mes: Giuseppe Verdi

El compositor que us proposem pel mes de novembre és l’italià Giuseppe Verdi, que va néixer el 10 d’octubre de 1813 a Roncole, al ducat de Parma, uns mesos després del naixement de Richard Wagner.

Orígens

Roncole és un llogaret proper a la ciutat de Busseto i que, en aquell temps pertanyia a França, després de la annexió de el nord d’Itàlia per part de Napoleó. De fet, va ser ciutadà francès fins que els exèrcits aliats d’Àustria i Rússia van expulsar als francesos d’Itàlia.

La seva casa natal, a Roncole Verdi -anomenada així en honor del compositor- s’ha mantingut intacta fins avui i està oberta a el públic. Així doncs, Verdi va néixer i es va criar a la modesta posada que regentava el seu pare -que també era botiguer i camperol.

Pietro Baistrocchi, l’organista de la parròquia, aviat va advertir el seu talent musical, de manera que als vuit anys d’edat el seu pare li va comprar una miserable espineta -com ell mateix la va definir posteriorment-, i que actualment s’exhibeix a la Casa Verdi, a Milà. Quan Baistrocchi morir, al voltant de 1823, Verdi li va succeir com a organista de l’església.

Esclat

Amb posterioritat es va traslladar a Milà i, encara que no va ser admès en el conservatori per haver superat el límit d’edat, va aconseguir cridar l’atenció de Bartolomeo Merelli, empresari de la Scala, qui li va encarregar les seves primeres òperes. La fulgurant carrera musical de Verdi només es va aturar amb la seva mort, als 87 anys d’edat, ja convertit en un heroi nacional.

Verdi va viure l’època de l’Risorgimento i va ser un símbol de la unitat italiana. El seu nom és un acrònim que significa Vittorio Emmanuele Re D’Italia, que es va utilitzar en l’època per designar el rei que havia de governar en una Itàlia lliure i unida.

Obra

En la seva tercera òpera, Nabucco -que el va portar a la fama en 1842-, el públic italià va associar la història de el poble jueu a Babilònia amb la situació d’opressió i captivitat que vivia el país transalpí sota el domini austríac.

El Rigoletto (1851), Il trovatore (1853), La traviata (1853), Don Carlos (1867), Aida (1871) i les òperes perfectament acabades com Otello (1887) i Falstaff (1893) figuren entre els drames musicals més apreciats de tot el món.

Totes aquestes obres i alguna més d’un dels més genials compositors de tots els temps les podeu trobar en aquest enllaç de les vostres biblioteques.

J. Walquer