Cinema de Ciència-Ficció a EBiblio

Cinema de Ciència-Ficció a EBiblio

Us preparem una selecció de cinema de ciència-ficció que podeu veure a la plataforma EBiblio.

Per començar, destaquem el documental The Worlds of Ursula L. Le Guin, que tracta sobre l’escriptora pionera de la literatura de ciència-ficció feminista. Va desbordar els cànons d’aquests gèneres amb una extensa obra que inclou clàssics com “La mà esquerra de la foscor”, que ens situa en un planeta ambisexual on els habitants adapten el seu sexe als seus desitjos; o “Els desposseïts”, una crítica feroç al capitalisme. 

Cinema de Ciència-Ficció Clàssic

Plan 9 del espacio exterior d’Ed Wood
Malgrat estar considerada per molts crítics com una de les pitjors pel·lícules mai filmades és un clàssic. Una jove parella que es viurà prop d’un cementiri serà testimoni d’estranys successos. El motiu és que una raça alienígena pretén envair la terra i, amb tal propòsit, està ressuscitant als morts per a formar un exèrcit amb ells. La policia s’encarregarà d’investigar el que està succeint.

El increïble hombre menguante de Jack Arnold

Scott Carey navega amb la seva dona en una llanxa motora i, mentre ella buscarà una cervesa, es veu embolicat en un estrany núvol. Per això, uns mesos després, comença a notar estranys canvis en el seu cos: a poc a poc va perdent pes i altura fins a fer-se gairebé invisible. A partir de llavors, la seva vida serà un malson, una lluita constant per la supervivència, en la qual el quotidià (un gat, una aranya) representa per a ell una amenaça mortal que només el seu enginy pot conjurar.

El pueblo de los malditos de Wolf Rilla

Els habitants d’un afable poble perden el coneixement durant unes hores i poc després moltes dones del poble descobreixen que estan embarassades. Agents del govern supervisen aquests embarassos per a investigar si existeix relació amb els desmais. Finalment, quan les mares donen a llum, tots els nounats són albins i tenen uns intensos ulls blaus, a més d’una increïble intel·ligència; però a mesura que creixen mostren una conducta tant sobrenatural com inhumana.

Adaptacions literàries

Fahrenheit 451 de François Truffaut

Fahrenheit 451 és la temperatura a la qual crema el paper dels llibres. Guy Montag, un disciplinari bomber encarregat de cremar els llibres prohibits pel govern, coneix a una revolucionària mestra que s’atreveix a llegir. Com a conseqüència es converteix en un fugitiu, obligat a escollir no només entre dues dones, sinó entre la seva seguretat personal i la seva llibertat intel·lectual. Adaptació del clàssic de Ray Bradbury.

El tiempo en sus manos de George Pal

El científic H. George Wells construeix en 1899 un vehicle que li permetrà viatjar a través del temps. Els seus salts temporals li permetran ser testimoni de diferents esdeveniments: la Segona Guerra Mundial i un holocaust atòmic en 1966. George voldrà anar moltíssim més lluny, fins a l’any 802.701, futur en el qual viurà una de les majors aventures mai imaginades: l’atac d’uns terribles éssers subterranis, els Morlocks. Adaptació de La máquina del tiempo de H.G.Wells que va guanyar el Premi Òscar als millors efectes especials.

Guia del autoestopista galáctico de Garth Jennings

Basada en el best-seller mundial de Douglas Adams, la pel·lícula és un viatge a l’espai que no et pots perdre. Segons abans que la terra sigui destruïda per les pitjors criatures de l’univers, el terrícola Arthur és enviat a l’espai pel seu millor amic, un alien amb forma humana. La gran aventura comença quan ell i els seus companys de viatge, entre els quals es troba un president galàctic de 2 caps i un androide paranoic, s’embarquen en la cerca de respostes al misteri de la vida, de l’univers i de tota la resta.

Cinema Experimental

Cinema de Ciència-Ficció diferent en la forma.

La montaña sagrada d’Alejandro Jodorowsky

La pel·lícula que va escandalitzar el Festival de Cannes en 1973. Aquesta vegada, Jodorowsky interpreta el paper d’un alquimista que reuneix un grup de persones que representen els planetes del Sistema Solar. La seva intenció és sotmetre’ls a una sèrie de rituals místics abans d’embarcar-los a un viatge cap a la misteriosa illa de Lotus. Una vegada allí pujaran a la Muntanya Sagrada per a substituir als Déus immortals que dominen el món.

La Jetée de Chris Marker

Després una apocalíptica guerra nuclear, el món ha quedat devastat. Un grup de científics del bàndol vencedor arriba a la conclusió que l’única manera de salvar a la humanitat és recurrent als viatges a través del temps: o bé enviar a una persona al passat per a demanar ajuda, o al futur per a buscar una solució a la situació present. El triat per a realitzar el viatge a través del temps és un presoner. Pel·lícula narrada exclusivament a través de fotos fixes, en la qual un home tracta de reconstruir el record de la seva estimada.

Lemmy contra Alphaville de Jean-Luc Godard

Drama, ciència-ficció, cinema negre. Godard, a través del seu avantguardista i líric estil, va decidir unir diversos gèneres per a compondre una pel·lícula tan singular com fascinant, que va rebre l’Ós d’Or en el Festival de Berlín. La ciutat futurista d’Alphaville rep la visita del periodista Ivan Johnson que, en realitat, és un agent secret enviat per a convèncer al professor Von Braun que torni als anomenats Països Exteriors en el qual viu Ivan. Von Braun és el creador de Alpha 60, una màquina que controla la vida de tots els habitants de Alphaville.

Ciència-Ficció Minimalista

Langosta de Yorgos Lanthimos

Un home que després de ser abandonat per la seva dona, és confinat en un hotel al qual van a parar els solters, éssers indesitjables per a la societat que han de ser reformats. Aquí, a més a més, disposarà de quaranta-cinc dies per trobar parella, i en cas de no aconseguir-ho serà transformat en un animal, el que ell esculli. Per exemple, una llagosta… 

Melancolia de Lars Von Trier

Una pel·lícula de catàstrofes peculiar, minimalista en la seva expressió del desastre i reflexiva i trista en la seva indagació de la resposta de l’ésser humà a l’anunci de l’hecatombe. Les històries de Justine i la Claire dues germanes sobrepassades de maneres diferents per l’exterior, a la mansió on es celebra el casament de la primera. A tot allò que les desestabilitza es suma ara una cosa aliena i inevitable: l’avançament cap a la Terra del planeta Melancolía.

Animació

Cinema de Ciència-Ficció fetes amb noves tècniques d’animació.

El Congreso d’Ari Folman

La necessitat de diners, porta a una actriu a signar un contracte segons el qual els estudis faran una còpia d’ella i la utilitzaran com els plagui. Després de tornar a l’escena, serà convidada a un congrés, que es desenvolupa en un món que ha canviat completament. Basada en una novel·la de Stanislaw Lem, es tracta del retrat d’un món que es dirigeix inevitablement cap a la irrealitat.

Your Name de Makoto Shinkai

Ha passat un mes des que un cometa que visita la Terra cada mil anys es veiés des del Japó. La Mitsuha és una estudiant que es lamenta de viure al camp amb la seva germana petita, la seva àvia i el seu pare, un polític a qui mai veu i per això somia amb el meravellós estil de vida dels habitants de Tòquio. Per la seva banda, el Taki és un estudiant que viu a Tòquio, té una feina a temps parcial en un restaurant italià i necessita allunyar-se de la seva família.

Una nit, la Mitsuha somia que és un noi de Tòquio i el Taki somia que és una noia que viu al camp. Quin és el secret que s’oculta darrere dels somnis de dues persones que, tot i que no es coneixen de res, semblen buscar-se desesperadament?

Per finalitzar, teniu més recomanacions de pel·lícules que podeu trobar a EBiblio aquí i aquí.Súper 8