Eduard Punset

Els mitjans anuncien, mecànicament, la mort d’Eduard Punset. I no, no està demostrat que hagi estat així. Qui hagi llegit algun dels seus molts llibres, vist algun dels capítols del seu llarg i aclamat programa, ‘Redes’, o escoltat alguna de les seves xerrades, podrà arribar fàcilment a aquesta conclusió, que la mort física no és més que un pas més en la direcció de la vida. Punset era així i així ho transmetia.

El seu carisma i projecció mediàtica va fer que el gran públic el confongués amb un científic, però Punset tenia formació jurídica i econòmica. Era llicenciat en dret per la Universidad Complutense de Madrid i tenia un màster en ciències econòmiques per la Universitat de Londres. Va ser director econòmic de l’edició per a l’Amèrica Llatina del setmanari ‘The Economist’ i economista del Fons Monetari Internacional als Estats Units i a Haití. Conseller de Josep Tarradellas, ministre d’Adolfo Suarez, diputat al congrés o eurodiputat, a finals dels anys seixanta va tenir el primer contacte amb els mitjans de comunicació, concretament va treballar per la BBC i The Economist.

eduard-punset

 

A partir del 1996 va dirigir el programa Redes, un espai on feia divulgació sobre sociologia, medicina, psicologia, biologia o astronomia i ben aviat assoleix un èxit inqüestionable. El seu peculiar pentinat, la manera d’expressar-se i la selecció de personalitats científiques convidades al programa, moltes de les quals de primer nivell mundial, el van fer enormement popular. Més enllà de la seva personalitat, certament característica, va ser la seva habilitat per conduir un espai de divulgació al qual convidava científics internacionals i destacava els estatals que havien assolit fites transcendents el que li va fer guanyar-se el respecte de la comunitat científica. Punset combinava el programa amb altres col·laboracions, l’escriptura i la docència.

 

Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2011 per una trajectòria marcada per la seva dedicació a acostar al gran públic els últims descobriments sobre ciència. Amb una vintena de llibres publicats sobre anàlisi econòmica, reflexió social i divulgació científica, era doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de les Illes Balears.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres d’Eduard Punset.

Spro_3