Exposició ‘Els primers trets de Francesc Boix’

Exposició ‘Els primers trets de Francesc Boix’

toto

Aquest divendres dia 27 a les 7 de la tarda s’inaugura l’exposició Exposició ‘Els primers trets de Francesc Boix’ al Centre d’art contemporani “la Sala” de la ciutat, que es podrà visitar fins el 3 de novembre.

L’exposició, Organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs pels comissaris Ricard Marco i Ramon Barnadas, mostra escenes al front durant la francesc boixguerra civil, el fons fotogràfic de Francesc Boix que només amb 17 anys va retratar els fronts d’Aragó i del Segre.
Aquestes fotografies van restar perdudes fins que, encara anònimes i procedents de Perpinyà, la Comissió de la Dignitat les va comprar a un antiquari de Barcelona l’any 2013. Tot seguit van ser transferides a Fotoconnexió, entitat que es va encarregar del tractament del fons. L’autoria de les imatges de la Guerra Civil es va poder establir a través de familiars d’alguns dels retratats, mitjançant una anàlisi grafològica i per la descoberta de retrats de Boix entre els negatius. francesc boix mauthausenActualment el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Com a activitats complementàries, el dissabte 28 de setembre a les 18h tindrà lloc la Projecció del documental ‘Las dos guerras del fotógrafo Boix’, presentada per Ramon Barnadas, comissari de la mostra i Enric Garriga, president de Amical de Mauthausen i altres Camps. I el diumenge 20 d’octubre a les 12h una Visita comentada a l’exposició a càrrec de l’altre comissari, Ricard Marco.

El catàleg de l’exposició Els Primers trets de Francesc Boix, amb textos de Maria Barbal, Ramon Barnadas, Pep Cruanyes, Ricard Marco i Josep Maria Solé i Sabaté el podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat.

Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) va ser un fotògraf català que desprès de la Guerra Civil Espanyola es va exiliar a França i va ser internat a diversos camps de refugiats, s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la II Guerra Mundial còmicva ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Es va jugar la vida per enviar els negatius fora del camp a través dels joves integrants del comando Poschacher. A la fi de la Segona Guerra Mundial, Boix va ser l’únic català deportat que va actuar com a testimoni en els processos judicials contra el nazisme a Nuremberg i Dachau, i les seves fotografies es van utilitzar com a prova gràfica del genocidi.

També trobareu a la Xarxa de Biblioteques el còmic El Fotógrafo de Mauthausen, amb guien de Salva Rubio i dibuixos de Pedro J. Colombo, sobre l’experiència de Francesc Boix al camp de concentració nazi. I Francesc Boix: un fotògraf a l’infern, documental de la vida d’aquest fotògraf amb filmacions originals dels diversos períodes històrics que ell va viure.

Spro_3