Lyman Frank Baum i El Màgic d’Oz

Aquest mes celebrem el centenari del naixement de l’escriptor Lyman Frank Baum, autor del conte que des que es va apareixer i fins la data actual, és un dels llibres que més vegades s’ha publicat, tant als Estats Units com a Europa: El Màgic d’Oz.

El Màgic d’Oz és un llibre de literatura infantil escrit per Lyman Frank Baum, il·lustrat per W.W. Denslow i publicat per la George M. Hill Company a Chicago en 1900.
Constitueix una de les històries més conegudes de la cultura popular nord-americana, i ha estat traduït a molts idiomes. Gràcies al gran èxit de l’obra, L. Frank Baum va escriure tretze llibres més sobre el país d’Oz.

El Màgic d’Oz narra les aventures de la Dorothy, una noia òrfena que viu amb els seus oncles a Kansas i que somnia un món menys gris del que l’envolta. Un bon dia els aires d’un cicló se l’emporten a un món fantàstic des d’on haurà de buscar el camí de tornada a casa. Pel que sembla, el Màgic d’Oz és l’únic que pot ajudar-la. Al llarg del camí que l’ha de conduir fins al mag coneixerà el Lleó Poruc, el Llenyataire de Llauna i l’Espantaocells. Tots ells necessiten trobar allò que els manca i decideixen acompanyar-la en la seva aventura. El Lleó vol tenir més coratge, el Llenyataire de Llauna busca un cor i l’Espantaocells necessita un cervell. En aquest viatge trobaran diversos obstacles que hauran d’afrontar plegats i que posaran al descobert les seves pors i les seves febleses.

El fet principal d’aquesta història no és determinar qui té més o menys pressa per aconseguir el que desitja o quin d’aquests desitjos és el més urgent ja que no és possiblement establir un ordre de prioritats. Cadascú té els seus propis motius, que poden ser molt forts, fins i tot vitals però no tenen per què ser-ho per a la resta. El que és important és saber respectar el valor del que li passa a cada personatge, el que pensa o anhela perquè és aquí on imperen valors com l’empatia, l’humiliat i la solidaritat.

Estem davant d’un viatge com a representació simbòlica de la transformació de la persona: el viatge a través del camí de rajoles grogues, que representen el camí de la vida, el canvi i l’evolució de les capacitats internes de l’ésser humà, i per tant, concloem que en moltes ocasions les coses més importants ja les tenim per més que no les sapiguem veure.

Al llarg del camí tots els personatges ja han realitzat un treball personal: l’espantaocells ha pres decisions i ha aportat idees brillants sense ni tan sols ser-ne conscient, l’home de llautó ha recolzat en tot moment al grup i demostrant així la part emocional tot i la manca d’un cor, el lleó ha anat demostrant poc a poc el seu valor, combatent al mateix temps la seva falta de seguretat i la seva covardia, i finalment Dorothy, que a Kansas estava farta del món gris on vivia amb els seus oncles, sap apreciar el valor de la família l’escalfor de la llar quan se n’ha vist allunyada.

Per tant el viatge és una metàfora visual i directa sobre la transformació i el canvi, un origen, un camí i un destí que representen la modificació del personatge a nivell actitudinal, ètic i psicològic; un viatge físic en el que el protagonista viatja a través d’un territori, o un viatge en el que el personatge no es mou físicament però sí que afronta a diferents obstacles dins de la seva vida.

La obra ens fa reflexionar sobre el fet de dipositar moltes vegades sobre els altres fets que en realitat són responsabilitat exclusivament nostra, i per altra banda ofereix una visió integradora ja que tots els personatges poden ser parts d’un mateix ésser: l’espantaocells representa la ment, el lleó la por que ens paralitza i la protagonista representa la voluntat i la consciència de valorar el que tenim.

El Màgic d’Oz ha estat adaptada tant al cinema com al teatre i potser la versió més coneguda és la que té com a protagonista a Judy Garland.

A la Biblioteca tenim diferents formats d’El Màgic d’Oz, cliqueu l’enllaç.

Spro_3