Tallers Univers Internet: Els dilemes de la privacitat
Univers Internet és un projecte creat pel Servei Educatiu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides.
L’any passat, Univers Internet es va incorporar al projecte BiblioLab, un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn obert a la ciutadania.
El cicle oferia una visió global d’Internet i de com afecta les nostres vides en tres nivells d’incidència: sobre la persona, sobre la ciutat i sobre el planeta.
Durant el primer semestre de l’any, les Biblioteques de Vilanova han programat 4 tallers que ensenyaran als més joves, d’una forma lúdica i molt didàctica, com afecta la Xarxa a les nostres vides.
Començarem amb el taller Els dilemes de la privacitat. Dissabte 2 de febrer a les 17:30h a la Biblioteca Armand Cardona. Adreçat a joves de 1r i 2n ESO (11 a 14 anys). Places limitades. Cal inscripció prèvia a la Biblioteca.
El concepte de privacitat ha sofert molts canvis al llarg de la història. La privacitat és un dret humà universal reconegut per l’article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans, però és un concepte que es pot definir i entendre de diverses maneres i, en una societat de les TIC com la nostra, cal repensar el seu significat i, en conseqüència, les seves aplicacions.
Perfils com el de Facebook, Twitter, etc., acumulen informació personal que ens pot relacionar directament amb les nostres aficions, ideologies, etc., conceptes que es consideren sensibles davant, per exemple, el tractament en la protecció de dades i que passen inadvertits per a molts usuaris en registrar-se a noves webs o descarregar-se aplicacions.
Aquesta falta de consciència real del grau d’exposició i d’informació personal que estem facilitant quan fem ús de la xarxa pot arribar a ser un problema perquè no es dóna un consentiment conscient i explícit, sinó ràpid i irreflexiu.
Així doncs, si voleu saber què és la petjada digital i voleu aprendre a gestionar la vostra presència a les xarxes, veniu a jugar amb nosaltres!
Mitjançant un joc de taula on l’objectiu és protegir el màxim les dades personals d’un personatge fictici i de diverses preguntes i respostes, incitarem als joves a reflexionar sobre l’exposició a què estan sotmesos quan fem ús de la xarxa.
Quina informació estem facilitant quan ens connectem a un wifi públic? Amb quina informació nostra es queden aplicacions com Snapchat? Tenim tan normalitzat l’ús de les apps que moltes vegades no ens qüestionem a quin preu les estem utilitzant, ja no econòmic, sinó personal.
Us deixem amb un vídeo per reflexionar…