‘Arrugas’ de Paco Roca i ‘Adreça desconeguda’ de Kressmann Taylor

Aquest mes els membres del Club de Lectura per a nois i noies llegiran un llibre i una novel·la gràfica.

ArrugasArrugas de Paco Roca és un còmic que ens parla de l’amistat entre en Miguel i l’Emilio, dos avis que viuen a un geriàtric.

L’Emilio, un director de sucursal bancària jubilat, acaba d’ingressar a la residència pel seu fill. Confús i desorientat, pateix regressions a etapes interiors de la seva vida, doncs es troba en les fases inicials de la malaltia d’Alzheimer.

Paco RocaEn Miguel és el company d’habitació de l’Emilio, i, junt amb altres residents dels geriàtric, ajudaran l’Emilio a enganyar els metges per evitar que aquests se n’adonin de l’ empitjorament del seu estat i que sigui enviat a la temuda darrera planta de la residència, el pis dels assistits, una manera d’anomenar a aquells que han estat desnonats.

Paco Roca va ser guardonat amb el Premi Nacional de Còmic l’any 2008 per aquesta obra, que també ha estat un èxit comercia, amb més de 30.000 exemplars venuts. Ja varem parlar d’aquest autor aquí i de l’estrena de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la aquí.

Adreça desconegudaAdreça desconeguda de Kressmann Taylor va ser publicat l’any 1938. El nom complert de l’autora és Kathrine Kressmann Taylor però els editors de l’època van decidir fer servir el cognom de la Kathrine perquè d’aquesta manera semblava que el llibre l’hagués escrit un home.
El llibre va ser tot un esdeveniment literari i va suposar una senyal d’alarma contra el nazisme.

L’alemany Martin Schulse i el jueu nord-americà Max Eisenstein s’estimen com a germans i han obert plegats una galeria d’art a Califòrnia. Però Martin decideix tornar a casa, de manera que Max es queda sol per ocupar-se del negoci. Es cartegen amb freqüència des del primer dia, però quan Hitler accedeix al poder el 1933 la complicitat de la primera correspondència va derivant cap a l’horror.

Katherine Kressmann (1903-1996) va néixer a Portland, Oregón. Es graduà a la univeristat i es traslladà a San Francisco on va treballar a una agencia de publicitat. Allà va conèixer el seu marit, Elliott Taylor. La parella es traslladà a Nova York, on es va publicar Adreça desconeguda a la revista Story el 1938. La novel·la va ser publicada com a llibre l’any següent.

Kathrine KressmannKressmann Taylor publicà una altra novel·la l’any 1942, Until that day. Des del 1947 es dedicà a ensenyar humanitats i escriptura creativa al Gettysburg college a Pennsylvania fins que quedà vídua. Quan es va retirar va començar a a passar temporades a una vil·la prop de Florència, a la Toscana italiana fins la seva mort als 93 anys.

L’any 1995, per commemorar el cinquantè aniversari de l’alliberació dels camps de concentració nazis, Adreça desconeguda es va reeditar i traduir a més de vint llengües. L’any 2001 el llibre va ser editat a Alemanya, on va formar part d’una llista de llibres prohibits durant molts anys.

En Ramon Madaula i en Jordi Bosch van donar vida als dos amics a l’adaptació teatral que va dur a terme en Frances Bernués l’any 2006 i que es va poder veure al TNC.

El Club de lectura per a nois i noies de la Biblioteca Armand Cardona es reunirà per comentar aquest llibre el dissabte 30 de juny a les 17 h. Us esperem!!!

Súper 8