Purita Campos: Medalla d’Or de les Belles Arts 2009

Purita CamposEl passat divendres 26 de febrer, el consell de ministres va concedir les Medalles d’Or al Mèrit en les Belles Arts corresponents a l’any 2009.

Les medalles distingeixen a les persones i entitats que hagin destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagin prestat notoris serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l’art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic. 

Entre les 25 personalitats a les quals se’ls ha concedit el guardó es troba Pura Campos, la cinquena dibuixant de còmics que rep aquesta distinció. En edicions anteriors havien estat premiats Miguel Quesada, Francisco Ibáñez, Antonio Mingote i Carlos Giménez, que la va rebre l’any 2003.   

Purita Campos (Barcelona, 1937) va estudiar a l’escola La Llotja i de seguida va començar a treballar com a il·lustradora i figurinista en diferents revistes de moda. A finals dels anys ’50 va començar a col·laborar com a historietista amb l’editorial Bruguera a les col·leccions que publicava adreçades a un públic femení com Sissi, Dalia, Blanca, etc. 

Als anys ’60 i ’70 va començar a treballar per editorials angleses i junt amb el guionista Phillip Douglas va crear la sèrie Patty’s world que es va publicar durant més de vint anys i a Espanya es va a donar a conèixer com Esther y su mundo. Junt amb el guionista holandès Andreis Brandt va crear el personatge de Tina (aquí és va dir Jana) i amb Francisco Ortega va crear la Gina. 

Portades

En la seva aposta per recuperar la memòria històrica de l’historieta del nostre país, l’editoria Glénat ha començar a reeditar tots els títols de Purita Campos, amb un increible èxit de vendes, cosa que ha propiciat la creació d’una nova sèrie titulada Las nuevas aventuras de Esther, on amb el guionista Carlos Portela, Purita ens presenta la vida actual de l’Esther, convertida en adulta, mare de família i separada. 

L’any 2007 vam poder gaudir de la presència de la Purita Campos a la nostra biblioteca a una xerrada organitzada amb motiu de la celebració del dia de la dona treballadora. 

Purita Campos a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell 

També volem destacar que, una altra personalitat important vinculada al món del còmic, Román Gubern, també ha rebut aquesta medalla d’or aquest any. Gubern (Barcelona, 1934) és un destacat teòric i historiador del cinema i del còmic. 

A la secció de còmics de la Biblioteca podeu trobar tots els àlbums de la Purita Campos. 

Us deixem amb un vídeo sobre la Purita realitzat pels companys de la web especialitzada Entrecomics al passat Saló del Còmic de Barcelona.

Súper 8