25 anys sense Salvador Espriu

Salvador Espriu

Salvador Espriu va néixer a Santa Coloma de Farners l’any 1913, fill d’una família de classe alta originaria d’Arenys de Munt, i va créixer a Barcelona on va estudiar Dret i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i on va morir el 21 de febrer d’ara fa 25 anys. 

L’any 1929, als quinze anys, va publicar el seu primer llibre, Israel, escrit en castellà. L’edició, de només cent exemplars que no eren per vendre, la va pagar el seu pare. Aquesta obra són estampes de l’Antic Testament, de manera que queda demostrat el profund coneixement que tenia de les escriptures.  

La passió que sentia per les lletres el portà a escriure El doctor Rip, la seva primera novel·la en català, publicada el febrer de 1931. Al cap de poc temps va escriure la seva primera obra teatral, La revolta dels sants, una peça humorística ambientada a Arenys de Mar. L’any 1932 va sortir a la venda Laia, que és una novel·la curta inspirada bàsicament en l’Arenys del segle XIX.

Durant la Guerra Civil Espanyola i l’immediata postguerra van continuar escrivint però ca decidir canviar de registre i l’any 1946 apareix el seu primer llibre de poemes, El Cementiri de Sinera, en el qual crea el mite de Sinera. El llibre explica l’entorn en què es va criar de petit per recordar moments agradables de la seva infantesa, moments que mai no tornaran. Perdudes totes les il·lusions, només l’espera la mort. 

Ricard Salvat i Raimon

Als anys ’60 es va convertir en una figura popular, en el poeta del poble i, autors com Raimon van començar a musicar les seves poesies i figures vinculades al teatre, com el director Ricard Salvat, que va morir al març del 2009, van portar les seves obres als escenaris. Una de les més conegudes va ser Ronda de mort a Sinera, on l’escenografia va anar a càrrec de l’Armand Cardona Torrandell. 

El 1972 és distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i dos anys més tard repla Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya ila Medalla d’Or dela Ciutat de Barcelona, el 1982. És nomenat doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc. Per la seva actitud cívica, l’any 1982 rebutjala Creu d’Alfons X el Savi. 

Com sempre, recordar-vos que a la Biblioteca teniu disponibles els reculls de poemes, obres de teatre i novel·les de Salvador Espriu.  

Us deixem amb un fragment de l’entrevista que va fer el periodista Joaquín Soler Serrano a Salvador Espriu al programa de Rtve A Fondo l’any 1976.

Súper 8