“Chau” a Mario Benedetti

Mario BenedettiL’escriptor uruguaià Mario Benedetti va morir ahir a Montevideo a l’edat de 88 anys. Feia temps que estava malalt.

Amb la seva mort s’apaga una de les veus més importants de la poesia llatinoamericana del segle XX.

Benedetti va ser autor de més de vuitanta llibres de poesia, novel·les, contes i assaigs, així com de guions de cinema. 

Va ser guardonat amb el Premio Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (1999), el Premio Iberoamericano José Martí (2001) i el Premio Internacional Menéndez Pelayo (2005).  

Músics com el també uruguaià Daniel Viglietti o el català Joan Manel Serrat, entre d’altres, han musicat alguns dels seus poemes, que parlen de temes tan universals com l’amistat, l’amor o el compromís social. 

La seva relació amb el cinema també va ser important. Va treballar com a guionista i algunes de les seves novel·les van ser adaptades a la pantalla gran com La Tregua, realitzada al 1974 pel director Sergio Renán o Grácias por el fuego, que va ser filmada l’any 1985 pel mateix Renán.   

El realitzador argentí Eliseo Subiela va fer servir alguns dels seus poemes per construir els guions de les seves pel·lícules, El lado oscuro del corazón (1992) i Déspabilate amor (1996).

 L’any 2004, el realitzador Ricardo Casas va realitzar un documental sobre la vida i l’obra del poeta, titulat Palabras verdaderas. A la pel·lícula van participar altres escriptors com Eduardo Galeano, Juan Gelma o el barceloní Manuel Vázquez Montalbán.

Com sempre, recordar-vos que a la Biblioteca podreu trobar molts dels llibres esmentats en aquesta notícia.

Més informació:

Biblioteca Virtual Cervantes

Poemes Mario Benedetti

Súper 8