Esperadme en el cielo de Maruja Torres

Maruja TorresEl viatge nostàlgic al voltant de l’amistat entre la mateixa autora i dos escriptors més, Terenci Moix i Manuel Vázquez Montalbán li ha fet guanyar a Maruja Torres el 65è Premi Nadal 2009, dotat amb 18.000 euros i que atorga l’editorial Destino.

D’aquesta manera Maruja Torres ha entrat en l’exclusiu grup d’escriptors que han guanyat el Nadal i el Planeta, com José María Gironella, Luis Romero, Ana María Matute, Jesús Fernández Santos, Carlos Rojas, Rosa Regàs, Lucía Etxebarría i Juan José Millás. 

Maruja Torres, combina el periodisme i la literatura. Col·labora habitualment amb el diari El País i ha estat molts anys corresponsal de guerra. Aquestes vivències les va explicar al seu llibre Mujer en guerra. Actualment viu a entre Barcelona  i Beirut, ciutat a la que transcorre una de les seves darreres novel·les, Hombres de llúvia. El premi Planeta el va guanyar amb la novel·la Mientras vivimos, on ens narra la història d’una jove d’un barri obrer de Barcelona que vol arribar a ser escriptora.

Portades

A Esperadme en el cielo ens explica una història carregada d’imaginació i de referents. La protagonista és troba de cop i volta i sense explicació en una dimensió desconeguda. Allí l’esperen dos amics que fa temps que hi són, Manolo Vázquez Montalbán i Terenci Moix.

Superada la sorpresa inicial arriben a la conclusió que, tal com deia el Manolo, Déu no existeix i, per contra, donant la raó al Terenci, sí que existeix l’eternitat. La novel·la és un treball íntim, una cerimònia d’amistat que ret culte a les complicitats, als projectes comuns, als secrets compartits. És un joc literari que serveix per posar damunt la taula la força d’aquesta amistat i també per actuar com una màquina apta per repel·lir els fantasmes del dolor, per intentar refer els ponts trencats de la mort i la llunyania.  

Segur que si el Manolo i el Terenci la llegeixen no podran evitar un somriure de complicitat i una ganyota de satisfacció per aquest homenatge tan atípic i personal. 

Aquí podeu veure l’entrevista que l’Albert Om li va fer a la Maruja Torres a el programa El Club. Com sempre, podreu trobar aquests llibres i d’altres de l’autora a la Biblioteca.

Súper 8