El retorn del professor de ball d’Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell està considerat un dels grans escriptors suecs contemporanis i un dels mestres del gènere de la novel·la negra actual. Considerat com un dels grans dramaturgs de Suècia, viu, des del 1972, entre Suècia i Moçambic, on dirigeix el Teatre Nacional Avenida de Maputo, la capital del país africà. 

PortadaEn El retorn del professor de ball, en què Mankell no fa aparèixer el seu famós inspector Kurt Wallander, aprofita per parlar de la complicitat de molts suecs amb el nazisme i de la xarxa oculta de suport als vells dirigents i assassins del règim hitlerià, així com del suport que rep de les noves generacions. Una vegada més, amb l’excusa d’una novel·la negra, Mankell utilitza els actes criminals com un mirall de la societat actual. 

El desembre de l’any 1945, un avió britànic aterra a Bückeburg (Alemanya) i en baixa un home que porta una petita bossa de viatge negra; es dirigeix a la presó de Hamelin, on dotze criminals de guerra alemanys estan empresonats, amb una sinistra missió. Cinquanta-quatre anys després, a Suècia, Herbert Molin, un policia jubilat que porta una vida tranquil·la al poblet de Härjedalen, és assassinat d’una manera brutal: literalment, l’assassí l’ha mort a fuetades; a més, la policia descobreix unes petjades de sang molt estranyes al voltant del cadàver, com si algú hi hagués fet uns passos de ball. Un antic company de Molin, el jove Stefan Lindman, decideix investigar els fets. Aviat descobrirà unes misterioses connexions entre la mort de Molin, els col·laboracionistes durant la segona guerra mundial i els grups neonazis del present.

Tot i que en aquesta obra no apareix, si sou seguidors de la saga d’en Wallander potser us interessarà aquest documental de la BBC.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: El retorn del professor de ball 

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquest llibre el dissabte 25 d’abril a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Súper 8