Literatura i cinema

Entre cinema i literatura és possible trobar diversos punts de contacte, préstecs, paral· lelismes i diferències infranquejables, fins i tot malentesos i mutus prejudicis.

Literatura i cinemaAmb la mateixa rapidesa i facilitat amb què el cinema va passar de ser una invenció a una atracció de fira, es va convertir després en espectacle i després en expressió artística. Des de fa molt temps és una mica de cadascuna d’aquestes coses i, també forma part essencial de la nostra cultura i societat, fins al punt d’haver significat un canvi transcendental en certs aspectes de la vida de l’home, encara que a simple vista sembli un mer entreteniment que només algunes vegades arriba a la categoria d’art.

Gràcies a l’experiència cinematogràfica, hem pogut conèixer llocs, homes, costums i, fins i tot, èpoques remotes, a més, hem conegut també sentiments que no havíem experimentat, o almenys no plenament, com l’amor, l’heroisme, la violència o la por.

El cinema i la literaturaÉs ben sabut que el cinema, quan tot just feia els primers passos, per inspirar-se va recórrer a la literatura, on va trobar una font inesgotable d’arguments i un públic potencial: els lectors.

Aquesta influència directa té a veure amb aspectes com l’elecció de temes, de la intriga i de les tècniques literàries, així com la transformació de gèneres i de formes narratives.

D’acord amb una definició ja clàssica, tota novel·la és un mirall que es passeja per un camí reflectint-ho tot. Des de fa cent anys aquest mirall literari coincideix amb el mirall en què s’ha constituït també el cinematògraf. Cap dels dos podrien ignorar-se, per més que ho volguessin, així que inevitablement han acabat per reflectir-se mútuament, prestant, robant i multiplicant entre si les imatges i les idees reproduïdes per un i altre.

L’adaptació d’una obra literària al cinema en general és un assumpte complicat i difícil. Una bona adaptació no necessàriament és una fidel còpia de l’escrit, sinó una obra completa i independent de la seva mare literària. En definitiva, aquestes recreacions aconsegueixen el propòsit final de qualsevol obra artística: colpir-nos i obrir-nos una mica més la ment, ja sigui a través d’unes fulles de paper o d’una pantalla.

A la Biblioteca trobareu exemples d’excel·lents Adaptacions:Adaptacions

align="right">

I Escriptors que han sentit la necessitat d’escriure en imatges:Escriptors

align="right">

O Cineastes que han tingut la inspiració d’escriure amb càmeres:Cineastes escriptors

align="right">

En els links trobareu informació sobre les pel·lícules, els llibres en què han estat inspirades, i els autors i directors. No dubteu a remenar…

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita