Creació de personatges. Temari.

Creant personatgesQuarta entrega d’aquest taller virtual que intenta il•luminar una mica l’apassionant món de l’escriptura creativa. Avui, unes petites però útils nocions de com es crea un personatge i dels diferents tipus que hi ha. Primer cal enumerar els principals personatges d’un relat:

-el protagonista: l’impulsor i conductor de l’acció
-l’antagonista: la força oponent necessària per a desenvolupar el conflicte.
-l’ajudant: (és el nom genèric que se li dona a aquest tipus de personatge) és, per definició, el mirall de qualsevol dels anteriors. Pot ser l’amic, la dona, etc. És aquell que, si és el còmplice de l’antagonista, acostuma a ser el pobre sicari que tot ho fa malament, per exemple.

I en segon lloc, és important saber de quines maneres es pot presentar un personatge. Aquestes són les més habituals:

Mitjançant les seves accions.

Per exemple: En entrar els lladres, l’Antoni es va llençar al terra d’una revolada per tal que no el veiessin i es va agafar tan fort a la taula que se li van quedar els dits garratibats en un tres i no res.

Mostrant els seus pensaments.

Per exemple: l’Antoni es va sentir aterrat en veure’ls. Va sentir tanta por que si hagués estat sol de segur s’hagués posat a plorar. Mira que n’era, de desgraciat. Per què li havien d’entrar a robar a ell i no a en Joan?

Descrivint-lo.

Per exemple: L’Antoni era un home petit i grisós, envellit. Amb els ulls apagats i unes mans massa llargues per tan poc cos. Lleig. I poruc com una rata de claveguera i envejós fins a dir prou.

Expressant-se ell mateix.

Per exemple: -Sí home, i què esperàveu? Que em barallés amb ells? Si només volien els quatre duros que el garrepa d’en Joan deixa a la caixa. Jo per això no em mullo, ni de broma!-

Recomanacions:

  • Un cop llegit el temari agafeu els primers dos o tres llibres que tingueu a l’abast, els obriu i intenteu localitzar, o identificar, els tipus de presentació utilitzats. Veureu tots els punts explicats encara més clars. Aquell consell no és només per avui, podeu fer-ho sempre. Us anirà molt bé per a entendre i consolidar el que heu llegit.
  • Si teniu dubtes, pengeu-los com a comentari i intentaré treure-us-els.
  • No us perdeu la propera entrada, ja que parlarem de les descripcions i arrodonirà més les explicacions d’aquest tema.
  • Taller virtual d’escriptura creativa per a adults de la biblioteca Joan Oliva i Milà.
    Per Mercè Rey, estiu 2009.

    Morello