Imaginary

ImaginaryLes matemàtiques formen part de la nostra vida diària. Així ho posa de manifest l’exposició Imaginary/BCN.La mirada matemàtica, les arits i el patrimoni, que es pot visitar al Museu d’Història de Barcelona i que posa en relleu les relacions entre la ciència dels números i l’art a través d’algunes de les formes que trobem al nostre entorn i d’alguns dels espais que podem trobar a la nostra ciutat.

Una de les parts més atractives de la mostra és la interactiva, amb programes de visualització matemàtica com el Suerfer que permet treballar amb imatges de superfícies algebraiques reals. En la part de la mostra que relaciona matemàtiques amb Barcelona hi ha exemples interessants com poden ser el monestir de Pedralbes o la capella de Sant Miquel. També es poden observar a la mateixa Barcelona a les estacions de tren i de metro de la plaça d’Espanya i la plaça de Catalunya, convertint-los en espais únics.

Llibre de Xavier Duran i Mercè PiqueresA l’obra Passejades per la Barcelona científica, el seu autors Xavier Duran i Mercè Piqueres ens afegeixen altres indrets que per la seva nomenclatura els podríem qualificar també de matemàtics.

A la confluència dels carrers de la Mineria i de la Mare de Déu del Port, al districte de Sants-Montjuïc hi ha la plaça de les Matemàtiques. Molt a prop trobarem el carrer de la Física i al districte de Nou Barris hi ha el carrer d’Euclides, matemàtic grec del segle III abans de Crist.

Altres indrets de Barcelona són un carrer i un passatge dedicats a Pitàgoras, a Sarria hi ha el carrer de Mossèn Vives, que va ser músic i matemàtic; i també el carrer de Gabriel Ferrater que era un apassionat de l’àlgebra a part de la seva vocació poètica.

Imaginary

 
DIGUES LA TEVA

  • Us atreviu a fer una cosa semblant amb els edificis més emblemàtics de Vilanova?
  • Com podríem adaptar la matemàtica en alguns d’ells?
  • Hi ha algun nom de carrer a la ciutat que es pugui associar amb el món de l’àlgebra i la matemàtica?

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  • Morello