Curiositats nadalenques

Ja comença a sentir-se l’aroma i l’ambient típic de les festes nadalenques, cada vegada més a prop i més present. I si mirem al nostre entorn podrem observar que bàsicament, el món es divideix entre aquells que odien el Nadal i aquells que els encanta.

Per a detractors i fans hem triat unes quantes curiositats que esperem us facin passar una bona estona:

GrèvolEl dia de Nadal va ser oficialment reconegut en l’any 345, quan per influència de Sant Joan Crisòstom i Sant Gregori de Nazianz es va proclamar el 25 de desembre com a data de la Nativitat de Crist.

CuriositatsLa tradició de posar el Betlem en el món es remunta a l’any 1223. A la vila italiana de Greccio, Sant Francesc d’Assís celebrava la missa de mitjanit entorn d’un pessebre, amb la figura del Nen Jesús modelat per les mans del sant. En el moment més solemne, aquella figura immòbil va somriure i va obrir els seus braços. Des de llavors la fama dels Naixements i el seu costum es va estendre per tot el món.

GrèvolEl bou, símbol de Sant Lluc Evangelista, és símbol de la paciència i el treball. L’ase, animal que acompanya a la Verge en el naixement, és símbol d’humilitat.
 
CuriositatsL’arbre de Nadal decorat, va aparèixer a principis del segle XVII, a Alemanya. El 1605, un arbre va ser decorat per ambientar el fred del Nadal, costum que es va difondre ràpidament per tot el món.

GrèvolEl costum de la celebració de la Missa de Gall prové dels ritus dels temples de Jerusalem. Aquesta missa solia celebrar-se ad gallina cantus, al cant del gall, d’on li va quedar el seu suggestiu nom que res té a veure amb el fet menjar gall al forn en el sopar de la Nit de Nadal.

CuriositatsLes felicitacions nadalenques van ser inventades per sir Henry Cole, qui l’any 1843 va encarregar a un amic pintor que li pintés una escena nadalenca, que després manaria a reproduir en una impremta, per a enviar als amics i familiars.

GrèvolEl vesc representa per Nadal una demanda de prosperitat a la divinitat.

El Nadal

align="center">

CuriositatsEl primer sorteig de la Loteria de Nadal es va celebrar a Cadis (Espanya) el 1812. El sorteig de el Nen es va instituir l’any 1941.

 
GrèvolEl tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l’escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons.

CuriositatsLa cistella de Nadal es va implantar en el segle XX sobre el model de la sportula romana. Les estrenes, paga extra i lot nadalenc deriven de les strenae romans.
 
GrèvolEl nom Santa Claus és una contracció de Sanctus Nicolaus, i es refereix específicament a Sant Nicolau de Bari, que va ser Bisbe de Mira en el S. IV, personatge d’una enorme bondat i protector sobretot dels nens. Actualment, es designa el mateix personatge en els diferents països, com Santa Claus, el Pare Noel o Sant Nicolau.

CuriositatsEl costum de cantar nadales té el seu origen en l’edat mitjana i es manté en record dels molts profetes que anunciaven el naixement del Salvador.
 

GrèvolL’existència de tres Reis Mags data del segle VI dC. Melcior, que representa els europeus, va oferir al Nen Déu un present d’or que testifica la seva reialesa. Gaspar, representant dels semites d’Àsia, va oferir al Nen l’encens com a símbol de la seva divinitat. I finalment, Baltasar, negre i amb barba, s’identifica amb els fills de Cam, els africans, que lliuren la mirra, en al·lusió a la seva futura passió i resurrecció.

A continuació us recomanem algunes lectures per fer d’aquestes festes una fantàstica celebració:

Llibres

 • La Cocina tradicional de nuestras fiestas : recetas de siempre para celebrar Navidad…. Graciela Bajraj; il·lustracions de Glòria Falcón
 • I ara què mengem?: receptes per a nens i nenes. David Lienas; il·lustracions Cristina Losantos
 • La Cuina de Nadal : plats de festa
 • Recetas navideñas
 • Adornos aromáticos para celebrar la Navidad. Sigrid Wetzel-Maesmanns
 • Adornos navideños. Christine Adjano
 • Adornos navideños originales. Heike Harms
 • Calendarios de adviento . Gisela Hennekemper
 • Crea motius de Nadal. Anna Llimós, Laia Sadurní
 • Decoraciones navideñas. Frauke Michalski
 • Detalles de Navidad. Rosa Teulé
 • Labores para decorar la casa en Navidad : más de 25 proyectos paso a paso con sus patrones . Tone Finnanger
 • El Meu primer llibre de Nadal. Angela Wilkes
 • Nadal amb els més petits. Véronique Guillaume
 • Trabajos manuales para Navidad. Sigrid Wetzel-Maesmans
 • Decoración de mesas : alegres y originales. Traudel Hartel
 • El Arte de la buena mesa : protocolo y sugerencias decorativas. Isabel Maestre
 •  
  MOLT BONES FESTES!!!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita