Què s’ha de fer per deixar de fumar?

Si has intentat deixar de fumar algun cop ja saps lo difícil que resulta. Això és degut a que la nicotina és una droga molt addictiva. A més, fumar causa varies malalties mortals, lesiona quasi tots els òrgans del cos i redueix el temps de vida del fumador.

El 40% dels homes fumadors amb excès de pes moriran abans de que arribi l’edat de jubilació, en comparació del 18% dels no fumadors. La bona noticia és que quan aconsegueixis deixar de fumar el teu cos començarà a reparar-se. Deu anys desprès, el teu cos s’haurà reparat de la majoria dels danys causats.

Perjudicis del fumEl deixar de fumar i el com deixar de fumar dependrà de cada persona. Qualsevol persona pot aconseguir-ho sense importar-ne l’edat, l’estat de salut o l’estil de vida.
El més important és saber que si ho vols fer, segur que ho aconseguiràs amb mès o menys esforç.
Com a professional de la salut, sabem que cal un esforç. I que, en general, s’intenta deixar de fumar de 2 a 3 vegades o més, abans d’aconseguir-ho definitivament. En cada intent s’aprèn sobre les coses que ajuden o no a deixar de fumar.

És fàcil dir “he de deixar de fumar”. Costa més decidir-se a fer-ho. Això és degut a que quan s’adquireix l’hàbit de fumar a més de produir-se una dependència física, el cos s’ha acostumat a una quantitat diària de nicotina per a funcionar ,apareix la psicològica, quan es necessita encendre i fumar en determinades situacions o moments del dia.

Deixar de fumarQuan es decideix deixar de fumar, un s’ha de preparar, entre d’altres coses per que al suprimir la nicotina durant els primers dies es pateix el síndrome d’abstinència en forma d’irritabilitat, insomni, més gana, més nervis… Per tant, us heu de preparar per vèncer aquests frens.

Hi pot haver diverses raons personals que ajudin a preparar-se per deixar de fumar. Fer una llista d’aquestes raons i a més apuntant els motius pels quals es fuma us farà adonar que teniu més motius per deixar-ho que per a continuar..

Si us decidiu a deixar de fumar us aconsello que us acosteu al vostre metge de familia, ell us guiarà i us ajudarà a valorar si necessiteu algun fàrmac per aconseguir aquest gran repte.

Més informació:

  • Lluitem contra el tabaquisme
  • Deixar de fumar (en castellà)
  • Dra. Moreno Lorente.
    Medicina familiar i comunitària.

    Morello