Diada de Sant Jordi

La RosaL’origen de la Diada de Sant Jordi el trobem en una barreja de tradicions i costums d’èpoques diferents. Antigament, les classes aristocràtiques, en aquests dies de primavera celebraven festes cavalleresques com torneigs, on les dames eren obsequiades amb roses i flors.

Es té constància que ja des del segle XV se celebrava una fira de roses per Sant Jordi i es va anar estenent el costum d’obsequiar l’estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ésser, com ho és en l’actualitat, una festa típica celebrada arreu de Catalunya per tothom.

Els llibresLa mateixa data, coincideix amb el Dia del llibre, celebració molt més recent ja que es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926, canviant-se al 23 d’abril per commemorar que aquest mateix dia però de l’any 1626, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d’abril també van néixer o morir escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

I no podem oblidar el caire nacionalista que sempre ha pres la festa, però sobretot cal destacar l’ambient festiu que genera la diada, i concretament a Vilanova hi ha una atrafegada agenda cultural, tant a les biblioteques i a les llibreries de la ciutat com al carrer.

Brots de poesia A la nostra ciutat la celebració s’inicia amb el cicle Brots de poesia que ha arribat a la seva cinquena edició, i que enguany s’ha celebrat el 18 i 19 d’abril, oferint activitats, totes gratuïtes, a les biblioteques municipals i a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Al llarg d’aquesta setmana està prevista la presentació de diversos llibres:

 • El divendres 24 d’abril, a les 19 h, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell el llibre 13+6 manos y pensamientos de Luis Navarro Martínez, serà presentat per Roberto i Pedro Lopes.
 • El dissabte 25 d’abril, a les 12 h, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, Eva Bolaño presentarà Fem un conte per Sant Jordi de les Escoles d’EI i EP del Garraf i Centre de Recursos Pedagògics del Garraf.
 • Per la seva part, El Museu Víctor Balaguer s’afegirà a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb una jornada de portes obertes el mateix dia 23 d’abril.

  Com és tradicional, aquest dia la festa sortirà al carrer, i entremig de les parades de llibres i roses que es muntaran a la Rambla Principal, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posarà la seva a l’alçada del Teatre des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre.

  Tampoc no faltarà la presència de les biblioteques municipals a la Rambla, que faran l’obsequi del punt de llibre de cada biblioteca als seus usuaris.

  MÉS INFORMACIÓ. Novetats de Sant Jordi.

  Ja podeu venir a demanar la vostra guia de lectura a la biblioteca:

  Guia de Sant Jordi 2009
  Guia infantil de Sant Jordi 2009

  VÍDEO. Diada de Sant Jordi per Isabel Miralles

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita