From the house of the dead

De la casa dels morts

Leos Janácek (1854-1928) va ser un compositor txec amb una música d’un estil propi i dificil de classificar. El seu estil prové del Romanticisme i del nacionalisme del segle XIX i va derivar en el seu llenguatge ple d’armonia i en les tendències renovadores de principis del segle XX. Ell va ser juntament amb Smetana i Dvorák qui va contribuir al desenvolupament de la música d’estil nacionalista de l’antiga Txecoslovàquia.

Nascut en el cor d’una família de mestres, i després d’un llarg temps d’aprenentatge en Praga, Leipzig, Viena i Brno, va realitzar les seves primeres obres com a compositor. La seva primera composició en la que va manifestar un estil propi ja definit va ser Jenufa, estrenada en Brno a l’any 1904, on va mostrar la relació existent entre melodia i llenguatge parlat, reproduint les inflexions pròpies de la llengua txeca.

De la casa dels morts està basada en la novel•la Records de la casa de los morts de Fiódor Dostoievski. Desprès de la seva mort es van trobar fragments de partitures del tercer acte, i es va afegir un final més alegre. Es creu que la senzilla orquestració i el fred final eren intencionats i l’òpera s’interpreta tal com es va composar originàriament.

Si us agrada l’òpera i voleu descobrir la seva música, escenografia, i argument, ja la tenim disponible en format DVD a la biblioteca. Surt com a novetat a partir d’aquesta setmana.
No t’ho perdis!

VÍDEO. From the house of the dead

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello