Todo lo que sé sobre la novela negra, de P.D. James

Todo lo que sé sobre la novela negra, P.D. JamesL’escriptora anglesa Phillis Dorothy James, coneguda mundialment com a P.D. James, va néixer a Oxford el 3 d’agost de 1920. És considerada com una de les grans “Dames del crim”, no en va ha dedicat la seva carrera literària a la novel·la policíaca, sent la seva creació més famosa la del detectiu i poeta Adam Dalgliesh, protagonista de diversos dels seus llibres.

De l’any 1962 ençà P.D. James ha publicat més de vint novel·les, moltes adaptades per a la televisió, que recreen a la perfecció els ambients urbans i la maquinària de l’estat, sobretot la relacionada amb la investigació criminal, ja que va estar trenta anys treballant per al Servei Civil Britànic.

Ara ens presenta Todo lo que sé de la novela negra, una obra brillant en la qual P.D. James fa un retrat amè i rigorós de la novel·la d’intriga i parla dels més grans mestres del gènere com són Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Chesterton, Agatha Christie o Chandler entre d’altres.

P.D. James reconeix que la seva intenció ha estat “donar resposta a algunes de les preguntes més freqüents dels lectors”. El resultat és un llibre fonamental per conèixer els secrets, trucs i consells per escriure una novel·la d’intriga sense deixar de fer referències al seu propi mètode de treball:

“Les proves es van desenvolupant però l’escena del crim es va descrivint, ja sigui ‘de mà’ del propi autor de la novel·la com pels diàlegs i el que va passant al llarg de la història.

Les pistes es van descobrint a poc a poc, amb el pas de la història però sempre hi haurà alguna cosa que distregui al lector i que li faci dubtar del que llegeix perquè analitzi i reflexioni sobre el què ha passat”.

“Una de les regles sagrades és que el detectiu mai ha de saber més que el lector“.

I encara més coses que podeu trobar en aquest capítol: Com explicar la història: el context, el punt de vista i els personatges.

Llibres

 • A gust amb la mort
 • Una cierta justicia
 • Death in holy orders
 • El faro
 • Hijos de hombres
 • Intrigas y deseos
 • Muerte de un forense
 • Muerte en el seminario
 • Muerte en la clínica privada
 • No és feina de dones
 • The private patient
 • La sala del crimen
 • Sangre inocente
 • La torre negra
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita