1974, de David Peace

1974, de David PeaceDavid Peace va néixer el 1967 a Ossett, una població britànica situada en el que es coneix com el West Riding de Yorkshire, i si alguna cosa marca d’una manera distintiva el seu treball és precisament l’entorn i el moment en què va créixer: d’una banda, els crims de Peter Sutcliffe, l’esbudellador de Yorkshire, que va mantenir en suspens tota la comunitat entre 1975 i 1981, quan va ser arrestat després haver assassinat a, com a mínim, 13 dones. De l’altra, la cèlebre vaga dels miners, entre 1984 i 1985, amb unes repercussions que es van fer sentir particularment a la zona.

Aquests esdeveniments són els pilars sobre els quals s’alcen les novel·les de l’autor, conformant una mena d’història oculta o alternativa de tota una dècada, exhumant desagradables veritats, tant genuïnes com metafòriques, que en general preferiríem obviar. «Sento un odi i un amor intens per Yorkshire. Són sentiments que no acabo de ser capaç de resoldre. Vaig néixer allà, vaig viure aquells esdeveniments. M’encantaria treure-me’l d’una vegada per totes del cos, però fins ara no ho he aconseguit”, afirma.

Primera d’una sèrie de quatre novel·les -el conjunt s’anomena Xarxa Riding Quartet-, la trepidant 1974 està dotada d’un gran suspens. A només dues hores de la celebració del funeral del seu pare, el periodista Edward Dunford va a la roda de premsa que la policia ha convocat per donar a conèixer la desaparició d’una nena de vuit anys.

Dunford està convençut que hi ha una connexió entre la desaparició de diverses joves a la zona, però una vegada que s’inicia l’excavació es descobreix un munt de corrupció i violència. Quan la nena apareix morta, violada i estrangulada, amb dues ales de cigne enganxades a la seva esquena, el periodista s’obsessiona amb el cas tot i que la seva pròpia vida corri perill.

Ell no sap a qui es pot confiar, la corrupció sembla implicar a tots, des d’empresaris i polítics locals a la policia. la vida de Dunford està girant perillosament fora de control mentre lluita per descobrir qui diu la veritat, que està mentint, i els que estan tractant de protegir amb aquestes mentides.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita