Bruguera ja ha fet 100 anys

Bruguera compleix 100 anysPer a la commemoració del centenari de l’editorial Bruguera aquesta setmana s’ha presentat el llibre d’Antonio Guiral 100 años de Bruguera. De El Gato Negro a Ediciones B. L’edició d’aquesta obra serveix per realitzar un repàs de la història de la llegendària editorial fundada a l’any 1910 per Juan Bruguera.

L’objectiu principal de l’editorial des de la seva fundació, segons el periodista Antoni Guiral, autor de l’àlbum il·lustrat recopilatori d’aquesta centenària editorial, és acostar la literatura a la gent a través de productes molt populars i a preus bastant econòmics que van permetre als inicis del segle XX l’accés a la cultura a molta gent.

Es van publicar còmics com Pulgarcito, Din Dan, el DDT o altres productes com a cromos i històries per capítols. Es van adaptar clàssics de Jules Verne o Mark Twain en format còmic a través de la publicació de Joyas literarías juveniles e Historias Seleccion.

Als anys 60 va arribar la col·lecció d’éxit Libro Amigo que va acostar la literatura de qualitat de tots els temps i de diferents països. Entre els diferents autors que van aparèixer es troben: Pio Baroja, Balzac, Borges, Truman Capote, Camilo José Cela, Julio Cortázar, Flaubert o Gabriel García Marquez. Als anys 70 va arribar la revolució del món de la historieta amb l’ Escuela Bruguera i va provocar un creixement en vendes que va arribar fins a les més de quatre milions de revistes mensuals.

Mortadelo al cinemaA mitjans dels anys 80 va començar la darrera gran etapa amb Ediciones B, editorial del Grup Zeta que va adquirir la marca Bruguera i van sorgir personatges de còmics que van marcar una generació, com Mortadelo y Filemon, Zipi i Zape, El botones Sacarino, Rompetechos,… que encara ens acompanyen en l’actualitat gràcies als dibuixos de Francisco Ibáñez. També renascudes històries de personatges mítics com El Capitán Trueno a càrrec de Joan Boix i Ricard Fernándiz. També en aquests anys es va reeditar una revista històrica, el TBO, que va ser un referent en els anys 30 fins al punt de convertint-se en la publicació més venuda.

En l’actualitat els diversos formats de les publicacions de l’editorial Bruguera són conegudes i familiars per una immensa majoria de la població de totes les edats ja que ens acompanyen i ens han conviscut durant molts anys i formen part de l’educació sentimental de molta gent, i han format la identitat social i cultural dels seus milions de lectors que han crescut amb les seves històries.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello