Club de Lectura de Còmic Infantil – Snoopy i els seus amics

Club de Lectura de Còmic Infantil – Snoopy i els seus amics

El passat dissabte 19 de novembre va tenir lloc la segona trobada del club de lectura de còmic infantil de la Biblioteca Armand Cardona.

Antoni Guiral amb els membres del club de lectura de còmic infantil
Antoni Guiral amb els membres del club de lectura de còmic infantil

En aquesta ocasió vam poder comptar amb la presència d’Antoni Guiral, escriptor, especialista en còmic i membre de l’Associació de Crítics i Divulgadors de còmic a Espanya (ACDCómic) per parlar de les tires còmiques d’Snoopy i els seus amics. 

Els Còmics

En aquesta ocasió vam llegir dos còmics, Fantástico Snoopy editat per Kraken i How to be a Grrrl por Lucy Van Pelt de Planeta Còmics. El primer és una edició de que recopil.la diverses tires sense cap ordre concret, on el protagonista és sempre el gos de Charlie Brown, l’Snoopy.

El segon és una recopilació d’alguns dels millors moments de la Lucy van Pelt, un dels personatges més carismàtics de les tires còmiques. Una noia que a primer cop d’ull pot semblar primmirada, però que lluita pel que vol i no es queda callada. 

Charles M. Schultz

Fotografia de Charles M. Schultz
Fotografia de Charles M. Schultz

Va néixer a Minneapolis (Minnesota, USA) el 26 de novembre de 1922 i va ser un nen tímid i solitari. Des de ben petit va quedar fascinat pels còmics i a l’institut va començar a dibuixar fent caricatures, sobretot.

L’any 1943 va morir la seva mare i va decidir entrar a l’exèrcit. Poc després va combatre a Europa i al tornar de la guerra va començar a treballar com a guionista i dibuixant. El 1947 va publicar la seva primera tira còmica Lil’Folks a un diari de Minnesota.

Peanuts o Snoopy i els seus amics 

Les primeres tires de Peanuts va aparèixer l’octubre de 1950 i dos anys després ja va ser una pàgina dominical. A les tires parlava d’un grup de nens (mai surten adults) entre els quals hi havia l’arrogant Lucy; en Linus i la seva inseparable manta; Schroeder, el gran admirador de Beethoven, sempre tocant el seu piano; la cridanera Sally; l’entremaliada Peppermint Patty i en Charlie Brown.

Snoopy i els seus amics
Snoopy i els seus amics

En Carlitos, com és conegut aquí, es pot considerar l’alter ego del mateix autor, amb el seu pessimisme existencial moltes vegades combinat amb actituds molt positives, i sempre acompanyat del seu gos Snoopy. 

Les tires van ser un èxit i es van publicar fins al 1999 a gairebé 2600 diaris de tot el món. Schulz va rebre molts guardons.

L’opinió dels participants

Les tires de còmic d’Snoopy van agradar força a tothom, amb alguna excepció. La selecció que hem llegit estava bastant descontextualitzada i alguns dels participants van dir que no s’entenia bé. És a dir, que faltava informació per entendre les històries o les relacions entre els diferents personatges. 

Tira dominical de ‘Peanuts’
Tira dominical de ‘Peanuts’

Pel que fa als protagonistes de les tires, tothom va estar d’acord: Snoopy era el més interessant i divertit. Sobre la Lucy es va comentar que era una mica manaire, però al mateix temps es va dir que era una nena que lluitava contra les injustícies i que tenia les idees molt clares.  

El club de lectura de còmic infantil es tornarà a trobar dissabte 17 de desembre a les 10:30h per parlar sobre El dulce hogar de Chi de Konami Kanata, un manga protagonitzat per un petit gat d’allò més encantador. 

Trobareu més recomanacions de còmic per infants i joves aquí. 

Súper 8