Agatha Christie: 120è aniversari

Avui dimecres, el món de la literatura recorda l’aniversari de l’autora anglesa Agatha Christie, la reina del suspens. Després de 120 anys des del seu naixement, el 15 de setembre de 1890, l’escriptora segueix vigent com ho demostra l’homenatge que li ofereix el cercador Google amb un misteriós “Doodle”: una escena del crim, amb les lletres de la paraula ‘Google’ com els seus principals personatges.

El doodle de l’aniversari d’Agatha Christie

Agatha Christie, pseudònim de Mary Clarissa Millar, novel·lista i dramaturga, ha estat considerada com una de les grans escriptores del gènere negre. Creadora del detectiu Hèrcules Poirot i miss Marple, l’estructura de les seves trames, basada en la tradició de l’enigma per descobrir, és sempre similar, i el seu desenvolupament està en funció de l’observació psicològica.

Amb el pseudònim de Mary Westmacott va crear diverses novel·les d’un vessant més psicològic. També va ser també una autora teatral d’èxit, amb obres com La ratera o Testimoni de càrrec. La primera, estrenada el 1952, es va representar a Londres ininterrompudament durant més de vint anys, i la segona va ser portada al cinema el 1957 en una magnífica versió dirigida per Billy Wilder.

Agatha ChristieLa seva vasta producció no té comparació cap altre escriptor: és l’escriptora de novel·la negra més coneguda del món i la més venuda. Dels seus llibres es fan tirades milionàries amb milers d’edicions, i es poden comptar els països on no hi hagi penetrat la seva prosa de suspens.

Entre les seves condecoracions, va ser membre de la Reial Societat de Literatura i doctora honoris causa de les Lletres per la Universitat d’Exeter, així com Dama de l’Imperi Britànic, un dels grans guardons de la corona britànica. Va morir el 12 de gener de 1976, als 85 anys.

Us deixem algunes de les frases que mostren la fina ironia de l’autora:

  • “Vaig aprendre que no es pot fer marxa enrere, que l’essència de la vida és anar cap endavant. La vida, en realitat, és un carrer de sentit únic”.
  • “Casa’t amb un arqueòleg. Com més vella et facis, més encantadora et trobarà”.
  • “Quan no hi ha humilitat, les persones es degraden”.
  • “Les converses sempre són perilloses, si es vol amagar alguna cosa”.
  • “El més raonable que s’ha dit sobre el matrimoni i sobre el celibat és això : facis el que facis et penediràs”.
  • “La millor recepta per a la novel·la policíaca: el detectiu no ha de saber mai més que el lector”.
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita