Harlan Coben, Premi RBA de Novel·la Negra

Harlan Coben, Premi RBAL’escriptor nord-americà Harlan Coben, autor de la sèrie protagonitzada pel personatge de Myron Bolitar, ha guanyat el IV Premi Internacional de Novel·la Negra RBA, el millor dotat del món en la seva categoria, i per tant són molts els participants d’altíssim nivell els que es presenten a concurs. Recordem que en ocasions anteriors van guanyar noms com Andrea Camilleri, Philip Kerr o Francisco González Ledesma.

Coben, un dels grans escriptors internacionals d’aquest gènere (ha estat el primer autor en aconseguir els tres guardons més prestigiosos de la novel·la negra, l’Edgar Award, el Shamus Award i l’Anthony Award), ha guanyat el premi RBA amb Live Wire, la desena novel·la protagonitzada per Myron Bolitar, el fictici ex-jugador de bàsquet professional reconvertit en agent esportiu que acaba investigant morts relacionades amb els seus clients.

Harlan Coben va néixer a Nova Jersey, Estats Units, el 4 de gener de 1962. D’origen jueu, es va titular en ciències polítiques al Amherst College, on va conèixer l’escriptor Dan Brown, amb qui manté una bona amistat, però encara que juguen junts a golf i surten a prendre cerveses al pub, Coben assegura que mai parla de treball amb el seu col·lega.

Després de llicenciar-se va treballar per una agència de viatges propietat del seu avi, publicant el seu primer llibre en 1927. Més tard va iniciar la sèrie de thrillers protagonitzats per Myron Bolitar que el farien famós. Després va començar a escriure altres llibres amb protagonistes diferents, tot i que les novel·les mantenien les mateixes característiques d’intriga i context.

Lliurament del IV Premi RBA de Novel·la Negra a Harlan Coben

“Myron Bolitar sempre ha somniat amb una voluptuosa femme fatale entrant a la seva oficina per demanar-li ajuda. La dona que esperava a la seva porta tenia unes corbes assassines, d’acord, però està embarassada de vuit mesos, el que arruïna la seva fantasia.

L’antiga estrella del tennis Suzze i el seu marit estrella del rock, Lex, són clients, i al llarg dels anys Myron ha negociat part dels seus contractes. Però ara Lex ha desaparegut i una molt embarassada Suzze trenca a plorar, tement que els rumors en línia que qüestionen la paternitat del nadó hagin fet fugir l’home que ella jura, és el seu pare”, aquesta és la breu sinopsi de Live Wire.

Ecografia dHarlan Coben creu que les novel·les sempre sorgeixen arran de fets quotidians, i ha explicat que la trama de Live Wire se li va ocórrer un dia després de veure que uns amics havien publicat en el seu Facebook una foto de l’ecografia del seu futur nadó. “Em va semblar estrany i fascinant. Em vaig preguntar: què passaria si algú escrivís sota l’ecografia que el nen no és seu?, Quin grau de sinceritat pots tenir amb la teva dona?”, ha explicat Coben. Així, en el llibre, Bolitar rep la visita de Suzze, una ex tennista que li demana que l’ajudi a localitzar el pare del nen que espera. L’angoixa s’incrementa per un cas de calúmnia.

Precisament, en aquesta quarta edició el Premi Internacional de Novel.la Negra RBA ha tingut una presència destacada a les xarxes socials. S’ha realitzat un concurs a Facebook i el guanyador ha pogut assistir a l’acte en representació de tots els internautes fans de la novel·la negra. A més, el guardonat de l’última edició, Philip Kerr va revelar el final de la seva tweetnovela (obra escrita en el format de Twitter).

Llibres

 • El bosque
 • Desaparecida
 • Hold Tight
 • El inocente
 • No se lo digas a nadie
 • Por siempre jamás
 • La promesa
 • Última oportunidad
 • The Woods
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita